3 MİLYAR LİRALIK NAYLON FATURA TESPİT EDİLDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, sahte fatura ve vergi kaçakçılığı ile mücadele çalışmalarını hızlandırdı. Vergi müfettişleri, sahte fatura düzenleyen ve kullanan organizasyonlar üzerinde yoğunlaşarak, bu süreçlere katılan muhasebe meslek mensuplarını da inceleme altına aldı. Bazı meslek mensuplarının, hizmet verdikleri mükelleflerin çoğunluğunun sahte fatura ile bağlantılı olduğu ve aralarında yoğun bir fatura trafiği bulunduğu belirlendi.

Yapılan kapsamlı araştırmalarda, mesleki kurallara uymadığı için disiplin cezası verilen ve halen görevine devam eden bir mali müşavirin, beyannamesini verdiği mükelleflerin büyük bir kısmının sahte belge düzenleyicisi olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, serbest muhasebeci ve mali müşavirler tarafından yönetilen yaklaşık 100 şirketin, organize bir şekilde hareket ederek 2 bin 500 mükellefe sahte fatura düzenlediği tespit edildi.

Bu doğrultuda, meslek mensuplarıyla ilgili risk kriterleri güncellenerek, çalışmaların yapay zeka tekniklerinden faydalanması hedefleniyor. Bakanlık, yüksek sahte belge düzenleme riski taşıyan ve bu nedenle mükellefiyetleri terkin edilen kişilere fatura alan yaklaşık 4 bin 500 büyük mükellefi, toplam 3 milyar liralık sahte fatura kullandıkları gerekçesiyle izaha davet etme kararı aldı. Davete katılmayanlara ise fiilin ciddiyetine göre vergi kaçakçılığı suçlamasıyla işlem yapılması bekleniyor.