AMAÇ DAHA KALİTELİ VE DAHA ÇOK FINDIK
Ordu Ticaret Borsası tarafından hazırlanan ve AB Hibe Programı kapsamında desteklenen "Fındık Üretiminde Modern ve Geleneksel Uygulamaların İncelenmesi Projesi"nin açılış töreni yapıldı.
Aktuğ Otel'de yapılan açılış törenine, Vali Yardımcısı Ahmet Arık, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, Projenin İtalya Tasa Ortağı Temsilcisi Valerio Ciristofori, daire müdürleri ve fındık ihracatçıları katıldı.
Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "AB Bakanlığına bağlı Ulusal Ajansa 2016 yılı teklif çağrısı döneminde Erasmus+Programı Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Projeleri kapsamında sunduğumuz ‘Fındık Üretiminde Modern ve Geleneksel Uygulamaların İncelenmesi’ adlı 121 bin 980 Avro bütçeli projemiz kabul edilmiştir. AB Bakanlığı ile Borsamız arasında sözleşme imzalanmış olup, uygulama süresi 2 yıl olarak planlandı" diye konuştu.
ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, "Burada önemli olan üreticimizin mutlaka kesinlikle biz bu işi anladık demesi lazım. Yoksa proje üretiyoruz, proje yapıyoruz, projelerle ilgili bir problemimizde yok. Avrupa Birliği destekli projeler olduğu için halka gitmemiz çok daha mümkün olabiliyor. Biz dünyanın bir numaralı fındık üreticisiyiz. Dünyanın en kaliteli fındığını Karadeniz topraklarında özellikle Ordu, Giresun havzasında üretiyoruz. Bu kadar kaliteli üretim yapacak imkanlara sahibiz fakat yapamıyoruz. Ziraat başlı başına bir iş. Çünkü dış şartlara dayalı iklimsel faktörlerin çok etkili olduğu ve tamamen korumasız bir ortamda yetiştirildiği ve meyvenin verildiği bir ortam. Bu nedenle proje önem arzediyor" dedi.
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu ise konuşmasında, "Bölgemiz için fındık üretimi büyük bir öneme sahiptir. Bunun için de fındık kalite ve üretiminde nasıl verim elde edebiliriz diye çalışmalara başladık" diyerek, projenin hayırlı olması dileğinde bulundu.
Konuşmaların ardından projenin İtalya Tasa Ortağı Temsilcisi Valerio Ciristofori tarafından İtalya'da Fındık ve TUSCIA, İspanyol ortağın temsilcisi Merce Rovira tarafından da İspanyada Fındık ve IRTA konulu bir sunum yapıldı.
İtalya, İspanya ve Türkiye arasında bir stratejik ortaklık kurularak Türkiye’den Ordu Ticaret Borsası, Ordu Valiliği, Ordu Üniversitesi ve Altınordu Ziraat Odası, İtalya’dan TUSCİA Üniversitesi, İspanya’dan IRTA Araştırma Enstitüsü’nün paydaş kurumlar olduğu proje kapsamında örnek bir fındık bahçesi oluşturulacak.