BALIKÇILAR İÇİN BEREKETLİ BİR SEZON GERİDE KALDI
Balık sezonu 15 Nisan itibari ile kapandı, av yasakları başladı. Ordu’da tutulan balık miktarı ise önceki yıllara göre artış sağlandı. Ordu’da bu sezon toplam 25 bin 200 ton balık yakalanırken, 22 bin ton ile hamsı rekoru elinde bulundurdu. Oysa bir ara yok diye hamsinin kilosu 15 liraya kadar çıkmıştı..
Ordu Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Kemal Yılmaz, av yasağıyla ilgili yaptığı açıklamada, “av yasakları gırgır ile avlanma tüm denizlerde 1 Eylül’e kadar yasaklanmıştır. Trol ile yapılan avcılık ise 15 Eylül’e kadar yasaklandı. Ancak bu dönemde 12 kulaç derinliğe kadar olan fanyalı ve fanyasız dönem ağlarıyla avlanmak serbesttir. Amacımız günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak olmalıdır. Dolayısıyla tüm balıkçıların av yasaklarına riayet etmelerini rica ediyorum.”
Balıkçılar sezon boyunca düzenli olarak balık avlamasa da, bu sezonda geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 daha fazla hamsi avı gerçekleşti. Geçtiğimiz yıllarda 15 bin tona kadar düşen hamsi miktarı bu yıl 22 bin tona yeniden ulaştığını söyleyen balıkçılar, “balık sezonu güzel geçti. Bundan sonra balıklar değerlenir ve fiyatlar pahalı olur. Gelen gurbetçiler fiyattan şikayet eder. Mezgitin fiyatı bugün 10 liraysa Haziran’da 20 lira olur. Vatandaş küçük kayıkçılara muhtaç oluyor. Talep çok arz az oluyor.”
Kısaca Ordu’da av sezonu bereketli geçti. Kimisi balık yok dedi ağladı ama rakamlar gerçeği ortaya koyarken, “Hamsinin peşinden istavrit bol oldu. Daha sonra mezgit, palamut bol vardı. Çinekop azda olsa vardı. Kenar balıkçıları da lüfer tutup satmaya başladı.”
Yine de tehlike yom değil aşırı avlanma söz konusu olarsa Karadeniz’de balık mumla aranır. Uzmanların uyarısı bu şekilde. Av yasaklarının başlamasının ardından ise Ordu’da balıkçılar teknelerini bakıma aldı.
Teknelerini bakıma alan balıkçılar, “zaten sezon bittikten sonra ufak olsun, büyük olsun tüm balıkçı teknelerin yıllık periyodik bakımları vardır. Bunların yapılması mecburiyettendir. Yapmadığı zaman teknenin ömrü azalır. bir tekneyi 40 sene kullanırken, 15 sene kullanırsınız.”