BİNALİ YILDIRIM KARADENİZ'DEKİ HAZİNEYİ AÇIKLADI
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Karadeniz'de bulunan muazzam hidrojen sülfür yataklarının enerjide Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, “Dünyanın ihtiyacının 45 katı. Bu enerji ortaya çıkacak.”
CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın Sunduğu Tarafsız Bölge programında gündeme dair birçok konuda açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, geleceğin yakıtının Karadeniz’de olduğunu ve Kanal İstanbul’un da bunun için yapıldığını söyledi..
"PROJEYE İNANIYORUM"
Kanal İstanbul'un ilan edildiği dönemde hazırlık çalışmalarında bizzat çalıştığını hatırlatan Yıldırım, projeye sonuna kadar inandığını vurguladı. Yıldırım, Kanal İstanbul'un siyaset malzemesi yapılmaması gerektiğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin gelecekteki menfaatlerini gözeten bir projedir. Basit tartışmadan çıkalım. Karşı çıkanlar köprülere de karşı çıktılar. Bunlar hep karşı çıkar, bitince de önce onlar kullanır. Kullansınlar da biraz mahcubiyet duysunlar. Bizim yaptığımız işlerden karşı çıkılmayan olmadı.
"DÜNYANIN İHTİYACINI KARŞILAYACAK KADAR VAR"
"Karadeniz'in yarısı bizim. 432 bin kilometrakare alanı var, yarısı bizim. Çünkü en uzun kıyı şeridi bize ait. Karadeniz'in bizim olan kısımlarında ve karşı tarafta 150 metre aşağıda hidrojen sülfür var. Bu geleceğin en temiz yakıtı. Hidrojeni sülfürden ayırıyorsunuz. Buradaki hidrojen sülfür miktarı o kadar fazla ki şu anda teknolojisi tam gelişmedi ama bütün ülkeler bütün imkanlarıyla 2030-2040'ta... Dünyanın ihtiyacının 45 katı. Bu enerji ortaya çıkacak. Bunu nasıl son noktalara taşıyacağız? Bir kanal yetmez, bir kanal da belki gerekecek. Biz yapmazsak bunu başkaları yapacak. Bulgaristan'la Yunanistan... Kanal İstanbul Türkiye'nin kalkınmasını elbette sağlayacak."
HİDROJEN SÜLFÜR NASIL ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR?
Binali Yıldırım’ın bahsettiği Hidrojen sülfür hakkında açıklama yapan Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, "Yüksek enerji potansiyeline sahiptir ve yakıt hücresi olarak kullanıldığında çevreye zararlı sera gazı salmazlar. Elektrik enerjisine dönüştürebilir ve doğrudan araçlarda, otomobillerde, yakıt olarak da kullanılabilir. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını bitirebilecek potansiyele sahip hidrojen sülfür taşımacılıktan akaryakıta hatta uzay roketlerinde bile kullanılıyor. Tüm dünyada hidrojen enerji üretim, kapasitesi şu anda, düşük tabii. 200 megawattlar civarında. Ama 2040 yılına geldiğimiz zaman, biz bu kapasitenin 1000 kat artarak yani, 200 bin megawatta kadar, çıkacağını öngörüyoruz."
Doğalgazın ardından Karadeniz’in altında varlığı tespit edilen bir diğer enerji kaynağını çıkartmak ve kullanma noktasında ise biraz daha zamana ihtiyaç var