'BUNUN GEREĞİNİ YERİNE GETİRELİM'

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz mesajında, 1 Temmuz 1926′da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu sonrasında, Türkiye’nin kendi karasularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiğini belirterek, bu yasayla; akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildiğini söyledi.

Başkan Enver Yılmaz bu kanunla ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk vatandaşlarınca yerine getirilebileceğinin belirtildiğini, yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceğinin kabul edildiğini ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz mesajının devamında şu görüşlere yer verdi;

“Denizcilik sektörü; ekonomik anlamda balıkçılık ve taşımacılıkla, turizm anlamında da yatçılık, kıyı tesisleri ve su sporlarında önem taşırken, ülke savunmasında da vazgeçilmez bir sektördür.

Bir deniz ülkesi olarak, denizciliğe gereken önem ve önceliği vermemiz, küreselleşen dünyada ulusal bir zorunluluktur. Deniz kaynaklarımızdan en verimli şekilde yararlanabilmek, bu alandaki rekabet gücümüzün ve etkinliğimizin artırılması bakımından büyük önem taşımaktadır.

Kabotaj Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin kutlandığı bu anlamlı günde; Denizcilik sektöründe atılan adımlarla, dünya standartlarında bir seviyeye getirilerek dünya deniz taşımacılığındaki payımızın daha fazla attırılması ve denizciliğimizi gelecek nesillere daha gelişmiş bir halde bırakmamızı sağlayacak çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.

Türkiye’nin bir deniz ülkesi olduğunu tekrar hatırlatarak, tüm denizcilik sektörünün ve milletimizin “1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı”nı kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.”