ÇAMBAŞI YAYLASI'NDA KOYUN YÜNLERİ YOL KENARLARINA ATILIYOR

Ordu’nun Kabadüz İlçesi’ne bağlı Çambaşı Yaylası’nda yeşil yol güzergahında atılan çöpler ile kırpılan koyunlardan alınan yünlerin rasgele atılması, hem çevre sağlığını tehdit ediyor, hem de görüntü kirliliğini tehdit ediyor.

Çobanlar ise yünleri verecek bir yerleri olmadığı için mecburen buralara atmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Çobanlarda Koyun Yetiştiricileri Birliği ve devletin bu soruna çözüm bulmasını istiyorlar.

900 koyunu olduğunu söyleyen Çoban Şahin Taşpınar, “Kesim yaptıktan sonra yünleri belli başlı yerlerimiz var, oralara atıyoruz. Ama o da sıkıntılı bir durum. Ormana falan attığı zaman çevre kirliliği yapıyor. Çambaşı'nda çöp konteynırının yanına koysak bu sefer belediye kızıyor. Yünler çöp arabasına sardığı için çöp arabası almıyor.”

“DEVLET YÜNLERİ ALSIN. PARA DA İSTEMİYORUZ”

Yünlerle ilgili çözüm beklediklerini söyleyen Çoban Şahin Taşpınar, “Devlet bizden yünleri bedava alsın. Kazak mı yapıyor, ip mi yapıyor, nasıl değerlendirileceğini ben bilmiyorum ama mutlaka bir yolu vardır. Artık kimse yün yorganda yapmıyor. Her taraf doğalgaz oldu. Fabrikada ip olarak değerlendirilebilir Ama ne olarak değerlendirilebilir Ama onun bir yolu vardır mutlaka. Bir de bizim buranın koyunlardan çıkan yünlerin çok değerli olmadığı söyleniyor Karayaka koyun olduğu için kaliteli değilmiş diyorlar. Merinos Ankara koyunlarının yünleri daha kaliteliymiş. Nasıl oluyor bilmiyorum. Halbuki onlardan çıkan yünler bizim koyunlardan çıkandan daha az.”

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN KOYUNYÜNÜ ÇOK ÖNEMLİ

Koyun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde yün, yerel olarak üretilebilir ve kullanılabilir. Koyunyünü, sinyal ve radyasyon emici özelliği vardır, rahat uyku sağlar, ısı dengeleyicidir, yağmuru ve suyu geçirmez, yanmaz, Alerjik değildir ve alerjik ortamların oluşmasına fırsat vermez, uzun ömürlüdür.

Yüksek izolasyon özellikleri nedeniyle sıcak ve hafif giysilerin üretiminde yaygın olarak kullanılır. Soğuk hava koşullarına karşı koruyucu giysiler yapmak için ideal bir malzemedir. Dayanıklılığı ve doğal elastikiyetinden dolayı halı ve kilim yapımında sıkça tercih edilen bir malzemedir.

Yatak örtüleri, yastıklar, battaniyeler ve perdeler gibi ev tekstili ürünlerinde de koyunyünü kullanılabilir. Doğal ısı izolasyonu ve nefes alabilirlik özelliği ile yatak odası ve oturma odası gibi alanlarda rahatlık ve konfor sağlar.

Ses izolasyonu, yalıtım malzemesi ve filtrasyon sistemlerinde kullanım bulabilir. Yün, doğal olarak nefes alabilir ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu nedenle bazı sağlık ürünleri, özellikle bebek giysileri ve yatakları gibi hassas ciltler için tercih edilebilir.

El yapımı sanat ve el sanatları projelerinde kullanılabilir. Örgü, dikiş, keçe yapımı gibi birçok el işi tekniği için uygundur. Binaların ısı yalıtımında kullanılabilecek doğal bir malzemedir. Isıyı muhafaza etme özelliği, enerji tasarrufunu destekleyebilir. Koyunyünü, mobilya döşemelerinde de kullanılabilir. Yumuşak dokusu ve doğal görünümü ile mobilyalara estetik bir katkı sağlar. Ahmet Bayrak / Ordu