DÜNYADA SADECE ÇAMBAŞI'NDA OLAN 18 DALLI AĞAÇ YOK OLUYOR

Ordu'nun Kabadüz ilçesine bağlı Çambaşı tahmini 300 yıl önce devrilen bir ağacın gövdesinden çıkan 18 dallı ağaç şimdi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Dünyada tek olan bu ağaç böceklerin saldırısına uğradı.

Ordu'nun Kabadüz ilçesi Turnalık Yaylası'nda işletmecilik yapan, aynı zamanda Kabadüz’ün Fahri Turizm elçisi olan Serdar Şimşek, yıllardır verdiği mücadeleye rağmen ağacı kurtaramadığını söyledi.

Bölgede çok ender görülen bir araç olduğunu söyleyen Serdar Şimşek, “Yıllar öncesinde 18 dallı, tahmini 300 yıl önce devrilen bir ağaçtan 18 tane dal oluşan dünyada eşi benzeri olmayan bir ağaç vardı. Yıllarca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile ağaç konusunda çalışma yaptık. Uzmanlar geldi ağacı inceledi. Önce Ordu Valiliğine, Sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ağacın koruma altına alınmasıyla ilgili başvuruda bulunduk.

Ağacın neden koruma altına alınması gerektiğiyle ilgili de Şimşek, “Ağacın böceklerle ilgili sıkıntısı vardı. Böcekler saldırıya geçmişti, ağacı kurutuyordu. Bununla ilgili bir çalışma yapılmasını istemiştik. Mühendisler geldi farklı noktalarda çalışma yaptı. Ağaç kurusa bile devrilmeden zarar görmüş gövdeler korunabilme imkanı vardı. Ama yıllarca bu çalışma sürdü. Çalışma yapıp mühendisi arkadaşımızda 2 yıl önce vefat etti.”

AĞAÇ KURUDU

Ağacın kuruduğunu söyleyen Serdar Şimşek, “En son ziyaret ettiğimde ağacın kurduğunu gördüm. İki tane gövdesi kalmıştı. Önce böcek sokmuş sonra ağaçkakan gövdesini oymuş. Ağaç büyük zarar görmüş. Kuvvetli ihtimal ağaç bu kış soğukları ve kara dayanamayacak. Bu ağaç yok olacak. Kapadokya'da ve İstanbul'dan 5 yıldızlı otel işletmecileri geldi beni aradılar. Hatta televizyon program yapımcısı Güven İslamoğlu geldi ağacı inceledi, belgeselini çekti. Çambaşı’na gelen turları oraya götürdük insanlar ağaçların resimlerini çekti.

“BAŞARISIZ OLDUM”

Başka bir ülkede 8 tane dalı olan bir ağaç vardı. Bizim ülkemizden oraya turist gidiyordu. Ama burada 14 tane dalı olan ağaç başta 18'de dalı vardı ama sonra 14'e indi. Her giden hayran olduğu, tabiatta özel olanı bize has olan ağacı biz koruyamadık. Maalesef böcek saldırısından dolayı ağaç kurudu gidiyor. Teknik bilgi çalışmayla ağaç kurtarılabiliyordu. Bölgemiz Turizm için çok önemli. Sit alanı edilmesi talebinde bulundum. Ama yapılmadı, başarısız oldum” Ahmet BAYRAK / Zeki GÖL: ÖZEL HABER