EPİLEPSİNİN TEDAVİSİ VAR MI?
Epilepsi; halk arasında Sara hastalığı olarak da bilinen kronik bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Kara, “Dünya üzerinde yaklaşık olarak 65 milyon Epilepsi hastası mevcuttur. Epilepsi nöbeti sırasında en sık gördüğümüz belirti şuur kaybıdır. Epilepsi nöbetinde, şuur kaybına ağızda kayma, başta dönme, kol ve ellerde otomatik hareketler eşlik eder. Büyük nöbet dediğimiz daha ciddi nöbetlerde yere düşme vücuttaki şiddetli kasılmalar görülür. Böyle durumlarda dil ve dudağı ısırma idrar kaçırma da eşlik edebilir. Çocuklukta görülen bazı nöbetlerde kasılma olmaksızın sadece göz dalması görülebilir.
Epilepsi nöbetlerinde görülebilecek diğer belirti ve bulgular konusunda ise Dr. Kara, “Bilinç kaybını takip eden kafa karışıklığı, ağızdan köpük gelmesi, ağızda garip bir tat oluşması, diş kenetlenmesi, ani başlangıçlı hızlı göz hareketleri, garip ve anlamsız sesler çıkarma, bağırsak ve mesane üzerindeki kontrolün kaybı, ani ruh hali değişiklikleri. Nöbetler zaman içinde her hasta için belli bir kalıpta, genellikle kendiliğinden veya bazı tetikleyen faktörler zemininde tekrarlar. Nöbetler arasında hasta genellikle normal yaşantısını sürdürür. Nöbet aralıkları ve tipleri son derece değişken olabilir. Ancak aynı hasta genellikle aynı veya belirli birkaç nöbet tipi tekrarlama eğilimi gösterir. Bazı hastalarda epilepsi nöbetlerini tetikleyici durumlar olabilir. Örneğin uzun süreli açlık, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, kullanılan ilaçların kesilmesi ya da değiştirilmesi, hormonal değişiklikler, nöbetlere neden olabilir.”
Tedavisi hakkında da bilgi veren Fatma Kara, “EEG beyin elektriksel aktivitesini ölçen bir cihazdır; epilepside tanı konulmasına ve kontrolsüz elektriksel deşarjların beynin hangi bölgesinden başladığının tespitine yardımcı olur. Beyinde nöbetlere neden olabilecek yapısal bir problem olup onu gösteren MR ve Bilgisayarlı Tomografi incelemeleri epilepsi de kullanılan yöntemlerdir. Epilepsi tedavisinde basamak tanının doğru konulması ve doğru tedavinin belirlenmesidir. Epilepside genel olarak verilen tek başına veya kombinasyon halinde uygun iki adet AEİ ile nöbet kontrolü %65 70 civarındadır. Medikal tedavinin yeterli olmadı bu hastalar cerrahi yöntemlerden faydalanmaktadır. Epilepsinin tedavi yöntemleri arasında bulunan epilepsi cerrahisi beyinde epilepsi nöbetlerine neden olan bölgelerin tespit edilmesi ve cerrahi işlemlerle bu bölgedeki hasarların giderilmesini amaçlamaktadır. Epilepsi cerrahisin amacı nöbetlerinin aza indirilmesi olsa da temel nöbetleri tamamen ortadan kaldırmak bu cerrahi yöntemlere başvurma sebebidir.”