'FINDIKTA REKOLTE 550 BİN TON ANCAK OLUR'
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “Gübre atma zamanı başladı ama kimse alamıyor. Alabilen üreticilerin oranı yüzde 15 civarındadır, onlar da yeterli miktarda almıyor. Fiyatın düşmesini bekleyen de var. Bu durum verimde önemli bir kayba yol açarak üretimi düşürecek. Bu yılki fındık rekoltesinin 550 bin ton civarına gerilemesi riski var” dedi.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yaptığı açıklamada, fındık üretimindeki maliyetlerdeki yıllık artışın sadece gübrede yüzde 400’ü bulduğunu ifade ederek, gübre fiyatlarının geldiği seviyeden dolayı üreticinin gübre satın alamaz hale geldiğini kaydetti.
Gübre dışında, yevmiye, tarım ilaçları ve patoz ile nakliye giderlerinin akaryakıt zamlarının etkisiyle çok ciddi yükseldiğini dile getiren Karan, “Oluşan bu maliyetler karşısında üreticinin zarar etmemesi ve üretime devam edebilmesi için TMO’nun yaz aylarında açıklayacağı fındık alım fiyatlarının 50 liranın altında kalmaması gerekir. İnsanlar emeğinin karşılığını alamayacağını düşünerek tarımdan uzaklaşıyor. Maliyetlerin geldiği seviyeden dolayı da üreticinin gözü korkuyor. Üretip üretmeme ikilemi arasında sıkışıp kalmış durumda” ifadesinde bulundu.
Karan, bu yıl gübreye gelen zamlardan dolayı fındık üreticisinin yüzde 85’inin gübre alamadığını ve bunun da verimi yüzde 20 oranında düşüreceğini ileri sürerek, “Gübre atma zamanı başladı ama kimse alamıyor. Alabilen üreticilerin oranı yüzde 15 civarındadır, onlar da yeterli miktarda almıyor. Fiyatın düşmesini bekleyen de var. Bu durum verimde önemli bir kayba yol açarak üretimi düşürecek. Bu yılki fındık rekoltesinin 550 bin ton civarına gerilemesi riski var” dedi.
Fındık üretiminde yaşanan yüksek girdi artışlarının üretimi etkilememesi ve Türk fındığının geleceğinin korunması adına hükümetin acil önlemler almasını isteyen Karan, fındıktan geçinen yaklaşık 4 milyon insanın da yüzüstü bırakılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.