'GENÇLER FINDIKTAN 400 BİN TL KAZANABİLİR'

Üretim ve ticarette en büyük paya sahip olduğumuz fındıkta bahçelerde yaşlanıyor, üreticilerde. Yaklaşık 740 bin hektarlık alanda 400 bin civarında irili-ufaklı üreticinin fındık yetiştirdiği Türkiye’de özellikle Ünye’nin doğusu olarak tarif edilen ana üretim bölgesinde bahçelerde yaşlanıyor, üreticilerde.

Fındığın ilk dikim alanlarının bulunduğu Trabzon’da 20 yıldan beri Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında yaşlı bahçelerin sökülerek farklı sistemler ile yeniden oluşturulduğunu hatırlatan Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, “Bahçelerin yenilenme ve gençleştirilmesinde herkese örnek olup, önderlik yaptık. Ancak bahçelerin yaşlı olduğu Doğu Karadeniz’de buralarda tarım yapan nüfus da yaşlanıyor. Bu da büyük sorun” dedi.

 “Fındıkta üreticilerin yaşlanmasın da büyük bir sorun olduğunu söyleyen Başkan Ergan, “Ömrü 50-60 yıl olan, ama 100 yıldır dikili olan bahçeler var. Bu bahçelerde çalışanların büyük kısmı da yaşlı nüfus haline geldi. Gençlerimiz ise sadece resmi ve masa başı işlere talip oluyorlar. Ya da ticaret yapmayı tercih ediyorlar. Üretmeyi adeta unutuyorlar.  Oysa toprak ve tarım geleceği olan bir sektör. Bahçelere sahip çıkacak genç üreticiler yetiştirmek zorundayız.”

-Genç üretici, genç bahçe…

Türkiye’nin fındıktan yılda 2 milyar doların üzerinde döviz kazandığını, bunun katlanarak arttırılmasının mümkün olduğunu vurgulayan başkan Ergan, “Fındıktan üretimi arttırarak, Türkiye ortalaması 100 kg civarında olan üretimi, 200-300 kilograma çıkararak daha fazla kazanmak mümkün” diyerek şöyle devam etti:

“Ancak fındığın ek iş, ek gelir olarak görülmesini bir kenara koymamız lazım. Bahçelere bakarak bunu arttırmalıyız. Bu da gençlerin, genç müteşebbislerin işi. Örneğin 10 dönümlük bir bahçeden dönüm başına 300 kg fındık alıp, totalde 3 ton fındık elde etmek mümkün. Bunun da bugünkü piyasa fiyatlarından karşılığı 350-400 bin TL gelir demektir. Miras hukuku nedeniyle bölünmüş olan fındık bahçelerin toplulaştırılması ve bu alanlarda gençlerimizin çalışması ile gelir katlanarak artabilecektir. Bunun için modern tekniklerle, makineli tarım yaparak yılda 90 gün çalışmak yeterli olacaktır. İşin özeti, fındık tarımında üretenler ile üretilen bahçeleri gençleştirmemiz gerekiyor. Böylelikle hem genç nüfusun istihdamı artacak, genç müteşebbisler çıkacak, hem de içeride ve dışarıda kazanç sağlamış olacağız. Borsa olarak gençlerin fındık bahçelerine sahip çıkması için de çalışmalar yapacağız.”