'TEDAVİ OLUNMAZSA HASTALIK YAYILABİLİR'
04-10 Ocak 2015 tarihleri arasında 68. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası düzenlendi. Hafta nedeniyle açıklamalarda bulunan Ordu İl Halk Sağlığı Müdürü Çetin Gündoğdu, veremin çok eski devirlerden bu yana tüm Dünya’da görülen tehlikeli bir hastalık olduğunu söyledi.
Hastalık hakkında açıklama yapan Gündoğdu, Genellikle akciğerde hastalık yaparsa da, bazen kemik, lenf bezleri ve diğer tüm dokularda hastalık yapabildiğini belirterek, “Hastalığa yol açan mikroba Verem mikrobu denir. Bu mikrobun kaynağı, hasta insanlardır. Akciğer veremi olan hastaların öksürük, hapşırık, konuşmaları sırasında akciğerden çıkan damlacıklar içindeki verem mikrobu, sağlıklı kişilere hava yolu ile (solunum ile) bulaşır ve böylece sağlam kişiler de hastalığa yakalanmış olur.”
Hastalığın başlıca belirtileri öksürük, kilo kaybı, göğüste ağrı, gece terlemeleri olduğunu söyleyen Müdür Gündoğdu, hastalığın ilaçla tedavisinin mümkün olduğunu ancak tedaviye uyulmazsa tedavinin uzayabileceğini belirterek, “Bu tür şikayeti olan kişilerin sağlık kuruluşuna başvurması, gerekirse Verem Savaş Dispanserine müracaat etmeleri hem kendilerinin tedavisi için, hem de çevredeki (aile, iş çevresi vb.) kişilere hastalığın bulaşmasının engellenmesi için çok önemlidir. Hastalığın tedavisi, yeni tanı konulan hastalarda 6 ay sürmektedir. Eğer bu süre içinde tedaviye düzenli uyulmazsa, verem mikrobu ilaçlara direnç kazanmaktadır. Bu durumda da tedavi süresi, başka ilaçlar kullanılarak 24 aya çıkmaktadır. Bu nedenle hastaların tedavi süresince ilaçlarını sağlık kuruluşunun önerileri doğrultusunda kullanmaları, kendilerinin ve çevresindeki kişilerin sağlığı açısından hayati öneme haizdir.”
Ordu İl Halk Sağlığı Müdürü Çetin Gündoğdu son olarak, “Görüldüğü gibi verem hastalığında bulaş zincirini kırmanın, dolayısıyla hastalıktan korunmanın en iyi yolu, hasta kişilerin tedavi edilmesidir. Tedavisi tam anlamıyla yapılmamış kişiler, hastalığın yayılmasında rol oynamaya devam edeceklerdir.”