EĞİTİMİ UYGULAMALI VERDİLR

Altınordu Ziraat Odası Tarım Danışmanları Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Bayhan, Altınordu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Osman Akpınar, Altınordu Gerce Mahallesinde çiftçilere arazide uygulamalı olarak, fındıkta budama ve gübreleme eğitimi verdi.

Ziraat Yüksek Mühendisleri tarafından çiftçilere tarımda anonim ve konvansiyel bilgiler yerine ampirik ve bilimsel teknikleri anlatmak, atadan kalma bilgi ve uygulamaları terk ederek daha profesyonel ve deneysel uygulamaları göstermek amacıyla uygulamalı eğitim hizmeti verildi.

Altınordu Ziraat Odası Tarım Danışmanları Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Bayhan, güz döneminde yapılması gereken çalışmalar ile ilgili olarak köy ve mahallelerde uygulamalı eğitimler verdikleri söyledi. Çiftçi eğitimlerini araziye taşıdıklarını söyleyen Mehmet Bayhan; “Biz Altınordu Ziraat Odası Tarım Danışmanları ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeller tarafından eğitim çalışmalarını arazide uygulamalı olarak veriyoruz. Çok verimli olduğunu düşündüğümüz bu çalışmaları bugün de Altınordu İlçemiz Gerce Mahallesinde gerçekleştiriyoruz. Her yerde olduğu gibi burada da katılım oranının yüksek olduğunu görmek bizi son derece mutlu etmekte. İnşallah bu eğitimlerimiz sonucunda üreticilerimiz bilinçlendirilmiş, bilgilendirilmiş olacak. Ve verilen eğitimleri uyguladıklarında da çok iyi sonuçlar elde edeceklerdir” dedi.

Altınordu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Osman Akpınar ise çiftçilere budama ve gübreleme konularında uygulayarak anlattı.

Budamanın amacı ve önemine değinen Osman Akpınar; “Düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmak,fındığı uzun süre verim çağında tutmak,kuvvetten düşmeye başlamış dal yada ocakların yeniden kuvvetlendirilerek bir süre daha yüksek kaliteli ürün alınması sağlayacaktır. Bu genel amaçların yanı sıra fındığı biran önce verime yatırmak, kök ile taç arasında fizyolojik dengeyi kurup korumak, hasat ve mücadele işlerini kolaylaştırmak, güneşin ocağın her tarafına ulaşmasını sağlamak, tozlanma oranını artırmak, yıldan yıla görülebilecek verim dalgalanmalarının artarak devam edeceğini göreceğiz. Ocaklar arası mesafenin 4-6 m olması, ocaktaki dal sayısının 5-8 adet olması gerekmektedir. Sık ocaklı ve dal sayısı fazla olan fındık bahçelerinde dallar hızla dikine büyüyerek, uygun bir taç sistemi oluşmamaktadır. Böyle ocaklarda meyve verimi azalmakta, hastalık ve zararlı faaliyeti artmakta, don ve kuraklıktan etkilenme artmakta, ayrıca hasat işlemleri de zorlaşmaktadır” dedi.