'BOŞANMALAR EVLİLİKLERDEN DAHA HIZLI

Türkiye Büyük Millet Meclisi Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu Başkanı Ayşe Keşir ve üyeler, incelemelerde bulunmak üzere Ordu'ya geldi.

Aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlar ile boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ayşe Keşir ve komisyon üyeleri Ordu'ya geldi. İlk olarak Ordu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nü ziyaret eden Komisyon Üyeleri, ardından Ordu Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu Başkanı Ayşe Keşir ve üyeler daha sonra da Vali İrfan Balkanlıoğlu'nu ziyaret etti.

Ziyarete TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu Başkanı ve aynı zamanda Düzce Milletvekili Ayşe Keşir'in yanı sıra Komisyon Üyeleri; Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, Isparta Milletvekili Sait Yüce, İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Kırşehir Milletvekili Salih Çetinkaya, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ve Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan ile Ordu Milletvekili Oktay Çanak ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz katıldı.

Komisyonun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali İrfan Balkanlıoğlu, sağlıklı bir neslin ancak mutlu ve huzurlu bir aile ortamında yetişebileceğinin altını çizdi. Vali Balkanlıoğlu; "TBMM çeşitli zamanlarda çeşitli konularla ilgili araştırma komisyonları kuruyor. Bu konuda mahallinde incelemelerde de bulunuyor. Sayın Düzce Milletvekilimiz Ayşe Keşir Hanımefendi başkanlığında 12 kişilik Meclis Araştırma Komisyonu, Türkiye geneli bir perspektif açma maksadı ile ilimize de bir ziyaret gerçekleştirdi. Aile sorunları, aile içi iletişim, boşanma oranındaki artışlar gibi konularda araştırma yapıyorlar. Sağlıklı bir nesil, mutlu ve huzurlu bir ailede yetişir. Bu nedenle komisyonun yaptığı çalışmalar memleketimizin geleceği için de son derece önemlidir. Bir memleketin geleceğinden bahsediyorsak, aile unsurunun o memlekette sağlam temellere dayanması gerekir.

Parçalanmış ailelerde yetişen çocukların sorunlu olma yüzdesinin daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu doğrultuda komisyon başkanı ve üyelerine güzel ilimiz Ordu'ya yaptıkları ziyaretten dolayı da çok teşekkür ediyorum. Bütün milletvekillerimiz ve komisyon üyelerine hayırlı ve başarılı çalışmalar diliyorum" şeklinde konuştu.

Aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlar ile boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ayşe Keşir de yaptığı konuşmasında, Komisyonun yapılan ziyaretler sonrasında rapor sunacağını belirtti. Başkan Keşir hedeflerinin sadece boşanma nedenlerini araştırmak olmadığını, öncesinde de yaşanan sorunları tespit ederek ne gibi önlemler alınırsa boşanmaların önüne geçebileceklerini araştırdıklarını söyledi.

TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ayşe Keşir, "Biz komisyon üyeleri olarak CHP, MHP ve Ak Parti'den oluşan arkadaşlarımızla Ordu'yu ziyaret ettik. Komisyonumuz sınırlı süreli bir araştırma komisyondur. Biz 4 ay içerisinde raporumuzu sunacağız. Hem mevzuata yönelik, hem de uygulamaya yönelik sorun tespitleri ve önerilerimiz olacak. Bunun için ben de sahadan gelen bir kişi olarak konunun her yönü ile incelenmesi noktasında bir çalışmamız oldu. Sadece boşanma ve nedenlerini değil, öncesinde aile içerisinde sorun yaratan mekanizmalar nelerden oluşuyor, neler çözülemediği zaman boşanmalar yaşanıyor onları araştıracağız. Coğrafi farklılıklar da farklı sorunlar getirebiliyor. Bunlara da farlı çözümler sunmamız gerekiyor. Saha ve bölge ziyaretlerimiz oluyor. Biz daha önce Kilis ve Urfa'ya, daha sonra da Bursa ve Antalya'ya gittik. Her gittiğimiz yerde aile içi iletişimsizlik temel sorun olarak karşımıza çıktı. Zaman zaman bölgesel farklılıkları da gördüğümüz anlar oldu. Bu anlamda Karadeniz Bölgesi ziyaretimiz de bize önemli bir ışık tutacak, fikir katacak. Sahadan da gelen biri olarak şunu biliyorum ki; Bizim çözemeyeceğimiz sorun yok" dedi.

Türkiye'de 2015 yılında 130 bin kişin boşandığına dikkat çeken TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ayşe Keşir, Türkiye'de boşanma hızının evlenme hızından daha yüksek olduğunu söyledi.

2015 yılında Türkiye'de 600 bin nikah kıyılmışken, 130 bin de boşanma sayısı var. Fakat şöyle bir kanaat oluşmasın; Boşananlar o yıl içerisinde evlenenler değil. Yıllar önce evlenmiş çiftler bu yıl boşanmış olabiliyor. Evlenen çiftleri boşanan çiftlere oranlamak bizi doğru sonuca götürmüyor.  Ama gerçek şudur ki; Boşanma hızında evlenme hızına oranla daha fazla bir artış olduğunu görebiliyoruz. Yani evlenme hızımızdan daha yüksek boşanma hızımız var" diye konuştu.