'AİLELER DEĞERLERİMİZİ ÖĞRETMEKTE YETERSİZ'
Vali İrfan Balkanlıoğlu, Altınordu, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, Kabadüz, Mesudiye, Perşembe, Ulubey İlçelerinin Okul Aile Birliği Başkanları ile bir araya gelerek, istişare toplantısı gerçekleştirdi. Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan istişare toplantısına, Vali İrfan Balkanlıoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Dr.Şaban Karataş, 8 ilçenin İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Okul Aile Birliği Başkanları katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 81 ilde Valiler tarafından Okul Aile Birliği Başkanları ile toplantılar yapılması talimatı üzerine toplantının gerçekleştirildiğini ifade eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, Okul Aile Birliklerinin sivil toplum kuruluşları arasında değer verilmesi gereken yapılanma olduğunu belirterek, memleketin geleceğinin emanet edilecek çocukların donanımlı ve dört dörtlük yetişmeleri için eğitim kurumlarına çok iş düştüğünü söyledi.
“Değerlerimizi Çocuklarımıza İyi Öğretilmeliyiz”
Eğitim kurumları deyince sadece akıllara öğretmen ve orada verilen eğitimin geldiğini ifade eden Vali Balkanlıoğlu, öğrenci ve velilerin önemine dikkat çekti. “Memlekette iyi ve kötü namına ne varsa hepsi eğitimin eseri” diyen Vali Balkanlıoğlu sözlerini söyle sürdürdü:
“Birçok aile, maalesef değerlerimizi çocuklarını aktarmada zayıflık gösteriyor. Gerek okullarımızda, gerekse ailelerimizde çocuklarımız derslerine çalışsın, yüksek puan alsın, rahat para kazansın, nerden kazanırsa kazansın, nerden gelirse gelsin, haram, helal, kul hakkı, çevre temizliği, hayvan hakkı bunlar konusunda değerlerimizi aktarmak konusunda maalesef büyük bir duyarsızlık yaşıyoruz. Ordu, biraz daha iyi bu konuda. Çocuklarımızın anasınıfı öncesi durumlarına bir bakın. Ne kadar masumlar, hiçbir kötülük düşünmez, hiç kimseye zarar vermezler. Allah’ın meleği kelimenin tam anlamıyla. Okula veriyoruz çocuklarımızı, öğretmeni ne diyorsa akan sular duruyor. Sadece öğretmenin söylediğini tekrar ediyor ve orada çocukların hem aile içinde, hem mahallede, hem okulda karakteri, yapısı ve dokusu şekilleniyor. Bu çocuğa eğer okullarımızda iyi insan olma, Allah korkusu, kul hakkı, haram, çevre temizliği ve insanlara saygı öğretilebilse, Türkiye’de kurt ile kuzu yan yana gezer. Ne terör, ne anarşi, ne de güvensizlik olur. Biz derslerin yanı sıra iyi insan yetiştirmek zorundayız. Annesine, babasına büyüklerine karşı saygılı, küçüklere ve diğer insanlara sevgi dolu insanlar yetiştirmek durumundayız. Yoksa geleceğimiz ayağımızın altında halı gidiyor kayıp gidiyor.”
“Çevremizdeki Tehdit ve Tehlikelere Karşı Son Derece Uyanık Olmamız Lazım”
Toplantıda, bağımlılık konusuna da değinen Vali İrfan Balkanlıoğlu, uyuşturucu kullanma yaşının çocuklarda da görüldüğünü ifade erek, bu durumdan dolayı üzgünlüğünü dile getirdi.
Vali Balkanlıoğlu, bu konuda Okul Aile Birliklerine, Okul İdarecilerine ve özellikle Psikolojik Danışmanlık-Rehberlik (PDR) hocalarına büyük işler düştüğünü söyledi. Vali Balkanlıoğlu “Bunları gördükçe kahroluyoruz, bizim evlatlarımız da bu toplumun içerisinde yer alıyor. Evet dersler çok önemli ama ahlaklı, manevi değerlerine sahip çocuklar yetiştirmeliyiz. Değerlerimizi çocuklara aktaramazsak, memleketimiz yaşanmaz hale gelir. Bir çok ülkeye göre biz daha iyi durumdayız ama çok daha iyi olabiliriz. Bu tür tehlike ve tehditler sadece bizi ve ailemizi ilgilendiren sorunlar değil, bütün toplumun genelini ilgilendiriyor. Bundan dolayı çevremizdeki tehdit ve tehlikelere karşı son derece uyanık olmamız lazım” dedi.
“Devletimiz, Eğitime Çok Önem Veriyor”
Toplantıda Okul Aile Birliği Başkanları ile sohbet eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, okullarda eğitim-öğretim başladığında fakir-zengin ayırt edilmeksizin her öğrencinin masasında kitapların hazır bulunduğuna dikkat çekti.
Vali Balkanlıoğlu, devletin eğitim-öğretime son derece önem verdiğini belirterek, konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Önceden Milli Savunma Bakanlığının savunma bütçesi, bütün Bakanlıkların bütçesini katlardı. Devlet eğitime önem verdiği için şimdi Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi bütün bakanlıkların bütçesinden daha fazla oldu. Çocuklarımız için iyi eğitim ve kaliteyi yakalama çabası içerisindeyiz. Ama eğitim sadece modern binalar, çok gelişmiş laboratuvar malzemeleriyle olacak şeyler değil. Her şey insanda bitiyor. Okula bir müdür geliyor o okul parlıyor, başarı maksimum düzeyde. Veliler de bu başarılı okullara çocuklarını kaydettirmek için çabalar harcıyorlar. Sıralar neredeyse 4’er kişi oluyor ama herkes çocuğunu o başarılı okullara yerleştirmek istiyorlar. Ama görüntü itibariyle yeni yapılan modern bir okulda, müdür ilgisiz, öğretmenler ilgisiz olursa hiç kimse oraya çocuğunu kaydettirmek istemiyor. Bundan dolayı okul idarecilerine, öğretmenlerine, okul yöneticilerine son derece fazla iş düşüyor. Bu memleketin geleceği için kendilerinin ne denli önemli olduklarının bilinci içerisinde olmaları lazım.”
“Büyük Bir Vebal ve Kul Hakkıyla Karşı Karşıyayız”
Okul idaresi ve öğretmenlere, iyi bir eğitim için önemli görevlerin düştüğünü belirten Vali Balkanlıoğlu, bu konuda önemli tavsiyelerde bulundu.
Öğretmenlerin, büyük bir vebal ve kul hakkıyla karşı karşıya olduklarını söyleyen Vali Balkanlıoğlu şunları söyledi: “Türkiye’de olduğu gibi Ordu’da da köylerimiz çok fakir değil aslında. Fakir olan insanlar zor geçiniyorlar. Karnını doyurma telaşında olan insanlar var ama onlardan her zaman şu sözleri duyarsınız ‘rahmetli babam çok mağdurdu, birazda bilinçsizdi bizi okutmadı ama ben ceketimi de satar çocuğumu okuturum’ diyor. Kendisini çocuklarına adamış birçok insan var. Çocuklarına sadece diploma değil de, iyi fakültelerde okuyup, güzel bir meslek sahibi olmaları için okula gönderiyorlar. Yemiyor yediriyor, ama biz okullarda bu çocukları oyalarsak, hiç bir şey öğretmezsek, ders boyunca dersi kaynatırsak bu iş olmaz. Ümit ve hayaller, veliler ve öğrenciler için son derece önemli. Çocuğun nerede okuyor diye sorulunca ‘valla bir yeri kazanamadı ama hazırlanıyor’ demek hoş bir şey değil. Bunda çocukların payı olduğu gibi, velilerin de payı var. Ama okulların payı çok daha yüksek. Okullar, velileri de devreye sokarak birçok yerde projeler yapıyorlar, okulları dershaneye dönüştürtüyorlar. Okulda çocuk hem müfredatı takip ediyor, hem de dershane eğitim alıyorlar. Hocalar ders anlatıyor, sınav taktik ve teknikleri soru çözeme becerisi ve zamanı iyi kullanma gibi sürekli test hazırlayarak çocukları hazırlıyorlar. Her başarının arkasında bir çaba var. Hiç bir şey tesadüf veya kendiliğinden değildir. Elimizde her türlü imkânlarımız var ama omuzumuzda ağır bir sorumluluk ve vebal var.”
“Ailede Anne Çok Önemli”
Vali Balkanlıoğlu, ailede annenin önemine de dikkat çekerek, “Anne adaylarını iyi yetiştirmemiz gerekiyor” dedi. Vali Balkanlıoğlu, “Biz bu aşamaya nasıl geldik. Biz de bazı yerler görerek, tırmanarak, çalışarak geldik. Benim çocukluğumu ve okuduğum ortamı bir bilseniz şok olursunuz. Şimdi bir çocuğa sınıflara gittiğimizde soruyoruz ‘yavrum büyüyünce ne olacaksın’ diye. ‘Cumhurbaşkanı olacağım’ dese olabilir. Çalışır, çabalar olabilir. Ama benim koşullarımda ben ‘vali olacağım, kaymakam olacağım” deseydim, herkes gülerdi belki. O koşullardan geliyorum ben. Köyde kerpiç bir okulda okudum. Babam vefat ettiğinde ben 12 yaşındaydım, abim 14, üç yaşında da bir kardeşim vardı. 5 kardeştik ve herkes bize acıyarak bakıyordu. Hiçbir akrabamız yardımcı olmuyordu. Ona rağmen annemiz bize sahip çıktı. Anne çok önemli ailede. Eğer anne çocuklarına sahip çıkarsa, bir şekilde o çocuklar bir yerlere gelirler. Anne adaylarını da iyi yetişememek lazım bunun için. Annem sahip çıktığı için okuyarak, bugün Vali olarak karşınızdayım. Eğitimin ne denli önemli olduğunu biliyorum” diye konuştu.
Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun konuşmasının ardından, toplantıya katılan Okul Aile Birliği başkanları, okullarında karşılaştıkları sorunları, sıkıntıları ve taleplerini dile getirdiler.