'OTİSTİK ÇOCUĞUNUZLA OYUN OYNAYIN'

Ordu Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ODÜSEM), Ordu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ve Ordu İli Zihinsel Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ortaklaşa yürüttüğü, İç İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Otizmi Tanıyalım’ konulu konferans Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.
 
ODÜ’lü Dekanlar, Akademisyenler ve İdari Personelin yoğun ilgi gösterdiği konferansa Ordu İl Garnizon Komutanı Albay Şeref Çakmak, Ordu Vali Yardımcısı Abdullah Demir, Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Yılmaz, Ordu Belediye Başkan Yardımcısı Özer Karadağ, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, Ordu Valisi Orhan Düzgün’ün eşi Psikolog Gül Düzgün, ODÜ’lü öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansta, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Otistik Çocuklarda Tanı, Tedavi, Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Melda Akçakın konuşmacı olarak yer aldı.
 
Konferansın açılış konuşmasını yapan ODÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Yılmaz, ‘bireysel sağlık olmadan toplumsal sağlıktan bahsetmenin hayal bile edilemeyeceğini’ savunarak otizmi ve otizmlileri göz ardı etmenin çözümü, çözümsüzlükle bırakmak olduğunu ifade etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Yılmaz konuşmasında;
 
“Otizmi ve Otizmlileri göz ardı etmemek ve çözümü çözümsüzlükle bırakmamak üzere bu projeye destek veren başta İçişleri Bakanımız İdris Naim Şahin’e, Ordu Valiliği’ne, Ordu Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi(ODÜSEM)’e,  Ordu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu’na, Ordu İli Zihinsel Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne, Sivil Toplum Kuruluşlarına ve tüm iş adamlarımıza ‘Elimiz Elinizde Projesi’ne sundukları katkılardan dolayı teşekkürlerimi sunuyor, bu ve bunun gibi toplum yararına yürütülen paydaş çalışmalarımızın sürekliliğini temenni ediyorum.” dedi.
 
Prof. Dr. Melda Akçakın ise, dinleyicilere Otizm, Otizm tanısı, tedavisi, bakımı ve otizmli çocuklara sahip ailelere verilmesi gereken eğitimlere dair bilgiler verdi.
 
Oyun oynamanın Otizmi hafiflettiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Melda Akçakın, anne-babaların sıkı işbirliğiyle otistik çocukların gelişimlerinin hızlanacağına dikkat çekerek, "Anne-babalar otistik çocuklara 3 yaşına kadar oyun kurma becerisi kazandırmalı ve vakit kaybetmeden özel eğitim kurumlarına başvurmalıdır,” dedi.

Oyun ve etkili sürekli eğitim dışında maalesef hiçbir tedavi yöntemi bulunamayan, hangi gen ya da kalıtsal bozukluktan kaynaklandığı belli olamayan Otizm için Prof. Dr. Melda Akçakın konuşmasında;
 
“Otistik çocuklar göz göze gelmekte, ismi çağrıldığı zaman algılamakta, işaret parmağıyla herhangi bir nesneyi gösterebilmede, kişisel iletişim kurmada, el sallama, selamlaşma ve basit komutlara uyma kavramlarında, taklit edebilme yeteneğinde, zamirleri kullanabilmede, plan ve program yapabilmede ve beden becerilerinde, çatal-kaşık kullanmada ve yemek yemekte, eşyalarını paylaşarak kullanmada, para ile alış-verişlerde, duygularını beli etmekte veya hislerini gösterme konusunda dikkat çeken zorluklar gösterirler. Zorlandıkları konularda anne-babaları içtenlikle ve onun duygularına samimiyetle yardımda bulunmalıdırlar. Bu çocuklar sağlıklı görünmelerine ve gözle görünebilen çok ayırt edici bedensel farkındalık göstermemelerine rağmen oldukça ince ve zariftirler.
 
Otistik çocuklar mutlaka işaret ve sese özendirilmelidirler, öğretilenler her ne ise tüm komutlar en basite indirgenerek öğretilmelidir ve unutulmaması gereken en önemli noktalardan birisi de Otistik çocukların hepsi ana-babalarının kalplerinden geçenleri okur. Ebebeyinlerin söyledikleri ile içten geçen duygular ve davranışlar birbirine paralel olmalıdır. Otistik çocukların uğraşları asla eleştirilmemeli ve köreltilmemelidir çünkü yaptıkları takıntılar her ne ise ileride meslekleri olabilir,” dedi.
 
Otizme neler yol açar? Ülkemizde kaç çocukta otizm tanısı var? Otizmin ilk tanı yaşı nedir? Otizmli çocuk toplumda nasıl değerlendirilmelidir? Nasıl bir eğitim uygulanmalıdır? İzlenmesi gereken yollar nelerdir? Otizmli çocuk topluma nasıl kazandırılabilir? Yaşıtları ile birlikte normal bir eğitim alabilir mi? Otizmin alt dalları nelerdir...Gibi sorulara da yanıtlar sunduğu konuşmasını dinleyicilerle birlikte yürüttüğü soru-cevap kısmının ardından sona erdi.