CORONA KALP DAMAR HASTALIKLARINI ARTIRDI

Ordu Tabip Odası Başkanı Ali Coşkun, “Gözlemlerimize göre pandemide 4 grup hastalıkta görülme sıklığı olarak hafif de olsa bir artış var; kalp ve damar hastalıkları, solunum sistemi bulguları, eklem rahatsızlıkları, anksiyete hatta depresyon, unutkanlık.” dedi.

 

Covid-19 salgının kalp krizi başta olmak bazı hastalıkları artırdığı yönündeki tartışmalar yoğun şekilde devam ederken, Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun yaptığı açıklamayla artışlar olduğu iddialarını doğruladı.

 

4 grup hastalıkta artış olduğunu söyleyen Dr. Coşkun, “Pandemide tüm dünya koronavirüs ve varyantlarına odaklanmışken, hekimler olarak bizler de bir yandan, topluma daha yol gösterici olabilmek adına saha gözlemleri yapmaktayız. Bu gözlemlerimizde özellikle 4 grup hastalığın veya hastalık bulgularının artışı dikkatimizi çekmekte ve yakın takipte kalmamıza neden olmaktadır. Bu düşüncelerimizin ve gözlemlerimizin daha da netlik kazanabilmesi için elbette Sağlık Bakanlığımızın bu hastalıklar ve bulgularla ilişkili elinde var olan istatistiki bilgileri hekimlerle paylaşması gerekmektedir.”

 

KALP DAMAR HASTALIKLARI ARTTI

Kalp damar hastalıklarında artış olduğunu belirten Tabip Odası Başkanı Coşkun, “Özellikle kardiyoloji uzmanı hekimlerimizle yaptığımız istişarelerde Pandemi döneminde kalp damar hastalığı şikayetleriyle başvuran hastaların, normal zamanlara göre artış gösterdiği ifade edilmektedir. Özellikle göğüs ağrısı, angina pektoris, kalp krizleri, hipertansiyon ve tedaviye dirençli hipertansiyon vakalarında Pandemi öncesine göre daha fazla vaka gördüklerini belirten istişare yaptığımız kardiyoloji uzmanı hekim arkadaşlarımız, kesinlik belirtmeyerek, en doğru sonuçların Bakanlığımızın elindeki verilerin istatistiki olarak açıklanmasıyla oluşacağını belirtmektedirler. Diğer bulgu ve sonuçlar İçin de durum aynıdır.”

 

DEPRESYON VE UNUTKANLIK TA ARTTI

Depresyon ve unutkanlık şikayetlerinde de artış olduğunu belirten Coşkun, “Toplumda Nefes darlığı, eklem ağrıları, sıkıntı hissi, bunalım, anksiyete, depresyon ve unutkanlık gibi bulgular, hatta toplumda kan şekeri ve kan yağları gibi parametreler, Yakından takip edilmeli, Pandemi öncesi ve sonrası İstatistik olarak anlamlı farklılık bulunursa, Oluşabilecek bu komplikasyonları giderebilmek için tıbbi programlar planlanmalı ve hayata geçirilmelidir. Çünkü sağlıklı bir toplum hepimizin hedefidir. Bunu da tabi ki en iyi koordine edecek olan Sağlık Bakanlığımızdır.”