TÜRK HALK MÜZİĞİNİN BÜYÜK USTASI TUNCER İNAN VEFAT ETTİ
Ordu’nun önemli değerlerinden, birçok Ordu türküsünün derleyicisi TRT İstanbul Radyosu Yurttan Sesler Koro Şefi Saz Sanatçısı, hemşehrimiz Tuncer İnan, 86 yaşında hayatını kaybetti.
Ordu’nun Altınordu ilçesine bağlı Kumbaşı Mahallesi’ndeki evinde yaşama veda eden Tuncer İnan’ın cenazesi 26 Kasım Pazar günü Orta Cami’de kılınacak öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Çakalçıkmaz mezarlığına defnedilecek.
TUNCER İNAN KİMDİR?
Türk Halk Müziği saz (bağlama) sanatçısı ve koro şefi 18 Haziran 1937 Ordu'da Taşbaşı Mahallesinde doğdu. Babası Trabzon, Sürmene eşrafından, M. Hasanoğullarından merhum Tevfik Hüda İnan, annesi Ordu eşrafından Boğukzade Abdülkadir Baykal kızı merhum Saliha İnan'dır. Biri kız, beş kardeşin en küçüğüdür. Babası Rüştiye muallimi (Ortaokul öğretmeni) olarak Ordu'ya tayin olur ve annesiyle evlenerek Ordu'ya yerleşir.
Saz çalmaya 1952 yılında Ordu'da başlayan sanatçı Gazetecilik Okulu mezunudur. On sekiz yaşına kadar Ordu'da kaldı. Saz çalması, radyo ve eski saz ustalarının plaklarını dinleyerek kendi kendine öğrendi. 1955 yılında İstanbul Gazetecilik Okuluna geldiğinde amatör koro çalışmaları yaptı.
Profesyonel dönemi ilk olarak 1957 yılında Türk Halk Müziği ses sanatçısı Muzaffer Akgün'e sahne ve radyo programlarında eşlik etmekle başladı. Bu arada fahri olarak İstanbul Belediye Konservatuvarı Folklor Tatbikat Topluluğuna devam etti. Bu topluluğun konser ve radyo programlarına saz sanatçısı olarak katıldı.
1958 yılında Gazetecilik Okulundan mezun oldu. 1959'da askere gitti. Askerliğini yedek subay olarak Deniz Kuvvetleri emrinde, Yassıada ve Anadolu kavağında tamamladı.
1960 yılında askerlik hizmeti devam ederken Türkiye Radyolarında açılan sanatçı imtihanına İstanbul Radyosunda girdi ve kazanarak aynı yıl İstanbul Radyosunda saz sanatçısı olarak göreve başladı. 1961 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Halk Müziği Topluluğuna kadrolu sanatçı olarak girdi.
Saz sanatçılığının yanı sıra 1975 yılından beri TRT İstanbul Radyosunda koro şefliği de yapıyor. Radyo ve Konservatuvar çalışmalarının yanında, 1982 yılına kadar yirmi beş yıl, her dönemin popüler ses sanatçılarına sahnede saz grup şefi olarak eşlik etti.
Dış ülkelerde düzenlenen birçok uluslararası festival ve konserlere katıldı. 1982 yılında Devlet sektöründe çalışan sanatçılara uygulanmaya başlayan sözleşmeyle getirilen sahne yasağıyla sahne çalışmalarına son verdi.
Genellikle, memleketi olan Ordu yöresi türkü ve oyun havalarından olmak üzere, Anadolu'nun çeşitli yörelerinden çokça türkü ve oyun havası derleyen sanatçının derlemelerinden birkaçı şunlardır:
"Ünye'den Çıktım Başım Selamet" (Ordu), "Bahçeye Gel Bahçeye" (Ordu), "Tarlaya Ektim Soğan" (Giresun), "Yol Üstünde Kurdum Kara Kazanı" (Samsun - Bafra), "Yayla Yollarında Göç Katar Katar" (Tokat), "Evleri Köndelen Yar" (Azerbaycan), "Damda Bacaları Adam Sanırdım" (Konya - Bozkır).
İstanbul Belediye Konservatuvarı, 1986 yılında Yüksek Öğrenim Kurumuna devrolunca da göreve devam etti. 1989 yılında Konservatuvardan ayrıldı. Halen San'at hayatını TRT İstanbul Radyosunda Yurttan Sesler Korosu Şefi, Saz Sanatçısı İcra Denetim Kurulu üyesi, TRT Merkez repertuvar ve icra denetim kurulu üyeliği görevini yürüten sanatçı İstanbul'da yaşamaktadır.