FINDIK FİYATI 90 LİRA, KESTANE FİYATI 350 LİRA

Fatsa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Osman Carlı, sosyal medya hesabında Doğu Karadenizli fındık üreticisinin içinde bulunduğu durumu anlattı. Doğu Karadeniz’de dönümde 80 kilo fındık üretilmesine karşılık, batıda bunun 300 kilo olduğunu söyledi..

Kestane fiyatıyla fındık fiyatını kıyaslayan Carlı yaptığı paylaşımda, “Kestane Serbest Piyasada 350 TL. Fındık ihracatından ülke 2 milyar dolar kazanır. Kestane ihracatından ülke 50 Milyon dolar kazanır. Fındık için bir sene boyunca gübresi, ilacı tırpanı uğraş verirsin. Kestane ormanda gübre yok ilaç yok gücün yettiği kadar toplarsın.”

Çarşamba ve Terme ovalarında fındık üretilmesine de tepki gösteren Osman Carlı, “Hepsini bir kenara koyalım Doğu Karadeniz üreticisi ortalama 80 kg dönüme verim alıyor. Batı bölgeler hem makinalı tarım yapıp hem dönüme minimum 300 kg verim alıyor. Ne işi var Terme, Çarşamba, Bafra vs fındığın. Hani planlı tarım modeli? Ne yapsın Doğu Karadenizli üretici? Yazık oluyor bu üreticiye. Ne kestane yiyebiliyoruz ne fındık. Hayırlısı olsun.."