ASTIMIN SON YILLARDA GÖRÜLME SIKLIĞI ARTTI
Astım hastalarının yüzde 30’unun doğuştan hasta olduğunu söyleyen Ordu Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule İleri, Astımın hava yollarının duyarlılığının artmasına bağlı olarak gelişen kronik bir hastalık olduğunu ve tekrarlayan öksürük ve hışıltı ile karakterize olduğunu belirtti.
Astımda hem büyük hem küçük hava yollarının etkilenebildiğini söyleyen İleri, “Astım her yaşta görülebilirse de vakaların %30’u yaşamın ilk yılında ortaya çıkar. Son yıllarda tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi astım görülme sıklığı da artmıştır. Hastalık sıklığında artış nedeni olarak kapalı ortamlarda yaşama, ev tozları ve akarlar gibi ev içi alerjenlere maruziyet sorumlu tutulmaktadır.”
Astımın belirtileri hakkında Dr. İleri, “Astımda hava yollarında daralma ve krizler şeklinde ataklar tipiktir. Astımlı hastalarda bronşlarda mikrobik olmayan iltihap vardır. Buna bağlı olarak bronşlarda salgılar artar, bronş duvarı kasılır ve hasta astım atağı geçirir. Toz, duman, koku, polenler atağı başlatabilir. Astım alerjiye bağlı olabileceği gibi alerjiden bağımsız gelişebilir. Astım hastaları ataklar arasında genellikle rahat olur. Astımın tetiklendiği durumlarda bronşlarda ödem ve salgı artışı olur. Buna bağlı öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı ortaya çıkar. Şikayetler gece veya sabaha karşı şiddetlenir.
Belirtiler kendiliğinden düzelebileceği gibi hastaneye yatış gerektirecek kadar şiddetli olabildiğini belirten Şule İleri, “Öksürük genellikle kuru ve balgamsızdır. Soluk alıp verirken ıslık sesi duyulabilir. Astım tanısı konulmadan önce hekim, hastadan detaylı bir öykü alır. Öksürük ataklarının sıklığı, haftada kaç kez ortaya çıktığı, atağın gece veya gündüz yaşanması, ailede astım varlığı ve diğer alerjik belirtiler sorgulanır. Atak esnasında muayene edilen bir hastanın bulguları tipiktir. Solunum fonksiyon testi, alerji testi, burun salgı testi ve akciğer grafisi, yapılabilecek tetkikler arasındadır. Alerjik astımın belirtileri tipik astım semptomlarına benzerdir. Ancak, alerjik astım atağını tetikleyen faktörler çoğu zaman alerjenlere maruziyetle ilişkilidir. Bu alerjenler arasında; polen, evcil hayvan tüyleri, toz akarları ve küf gibi ortak tetikleyiciler bulunur. Alerjik astımın belirtileri alerjenle temas sonrasında artar."