PERŞEMBE YAYLASI'NDA MADEN SORUSUNA CİMER CEVAP VERDİ

Ordu’nun Korgan ilçesiyle Aybastı ilçesinde Perşembe Yaylası’nın da içinde bulunduğu alanda maden aranmasıyla ilgili Cimer'e yazılan yazıya Cimer’den cevap geldi. Cimer verdiği cevapta şöyle dedi;

Genel Müdürlüğümüz ilgili birimlerince yapılan incelemede; Ordu İli, Korgan İlçesi, hudutları dahilinde bulunan Sicil:202201081 (Erişim:3415069) sayılı IV. Grubu Genel Arama Dönemi ruhsatının 21.07.2023 tarihinden geçerli ve 2(iki) yıl süreli olarak düzenlendiği,

Söz konusu saha ile ilgili, henüz İşletme ruhsat talebinde bulunulmadığı ve 3213 sayılı Maden Kanunun 7. maddesi kapsamında alınması zorunlu, mülkiyet, ÇED izni ve GSM ruhsatı alınarak Genel Müdürlüğümüze verilmediğinden, işletme izni düzenlenmediği tespit edilmiştir.

4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı kuruluş olarak kurulan, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat, Görev, Yetki ve Sorumlulukları düzenlenmiştir.

Bu görevler kapsamında devletin hüküm ve tasarrufu altındaki madenlerde, işletmeye uygun alanlarda, işletmeye elverişli ekonomik bir cevherin bulunması durumunda ruhsatların verilmesi, denetimi, projelerinin incelenmesi ile ilgili madencilik faaliyetleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına Genel Müdürlüğümüzce yürütülmektedir.

Ayrıca 3213 sayılı Maden Kanunun 7. Maddesi kapsamında, Çevresel Etki Değerlendirmesi “Olumlu” olmayan ruhsat sahalarına Genel Müdürlüğümüzce işletme izni verilmemektedir.

3213 sayılı Maden Kanununa istinaden verilen işletme ruhsat sahaları belli periyodlar ile denetlenmekte ve denetim sonucuna göre işlem tesis edilmektedir.

Dilekçenizde yer alan hususlar, sahada yapılacak madencilik faaliyetlerinin çevresel etkileri ve yerleşim alanına yakınlık ile ilgili olduğundan, Kanunun 7. maddesi kapsamında alınması zorunlu mülkiyet, ÇED izni ve GSM ruhsatı düzenlenmesi aşamasında, söz konusu izinleri düzenleyecek olan kurumlar tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bilginize sunulur.