'5 KİLO FINDIK OLAN YEVMİYE 9 KİLOYA ÇIKTI'

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun İl Başkanı Gökhan Şenyürek, yaptığı açıklamada, parti olarak fındık taban fiyatının 160 lira olmasını talep ettiklerini ancak fındığa hükümet tarafından 130 lira verildiğini hatırlattı.

Giresun’da düzenlenen fındık mitinginde fiyata tepkilerini dile getirdiklerini aktaran Şenyürek, “İktidar, kilogram başına 120 lirayı aşan maliyete karşı Giresun kalite fındığa 132 lirayı reva gördü. Fındık üreticisinin alın teri, iktidar eliyle sömürülüp kartellere peşkeş çekilmektedir. Fındık bahçelerinden yükselen isyana kulaklarını tıkayıp, kötü ekonomi yönetiminin neden olduğu yüksek enflasyon sebebiyle artan maliyetleri görmezden gelenlerin; üreticinin sesini duyması beklenemez” ifadelerini kullandı.

"4 DOLAR ÜZERİNDEN MANİPÜLASYON YAPIYORLAR"

Şenyürek, geçen yıl 5 kilo fındık ile ödenen yevmiyenin, bu yıl 9 kiloya yükseldiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Üreticinin yaşadığı hayal kırıklığı karşısında verecek cevabı olmayanlar, geçen hasat dönemi için dile getirdiğimiz 4 dolarlık fiyat üzerinden çaresizce manipülasyona başvurmaktadırlar. Dolar bazında geçen sene 25-26 dolar olan fındık yevmiyesi, bugün 45 dolardır. Geçen yıl 4 dolara göre 5 kilo fındık ile yevmiye ücretini karşılayan üreticinin maliyeti bu sene 9 kiloya yükselmiştir. Bunun hesabını yapamayanların, ülkenin gerçeklerinden ve yaşanan derin ekonomik krizden habersiz olduğu ortadadır.”

“ÜRETİCİ CEZALANDIRILMAYA MI ÇALIŞILIYOR?”

Geçtiğimiz sene 1,60 lira olan randıman farkını şark kurnazlığıyla bu sene 1,30 liraya düşürmeye kalkan TMO’nun gelen tepkiler üzerine çark ettiğini söyleyen Şenyurt, “TMO şimdi de, geçen sene 30 günde yapılan ödemelerin, ‘üreticiyi mağdur etmeyin, en kısa vadede ödemeleri yapın’ uyarılarımıza rağmen; 45 güne uzatıldığını açıklıyor. Fındık üreticisine başka hangi kötülüğü yapacaksınız, meydanlarda iktidara tepkisini dile getiren fındık üreticisini cezalandırmaya mı çalışıyorsunuz, sıra da başka ne var?”