AV SEZONU YAKLAŞIRKEN HAMSİ AVINA KOTA GELDİ

Su ürünleri avcılığına yönelik düzenlemeleri içeren tebliğlerin Resmi Gazete’de yayımlandığını duyuran Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şöyle denildi;

Tebliğler 1/9/2024 - 31/8/2028 tarihleri arasında uygulanacak olup, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesinin sağlanması için su ürünleri avcılığına ilişkin yükümlülük, sınırlama ve kuralları düzenlemektedir.

Tebliğlerde getirilen bazı önemli düzenlemeler;

-1 Eylül 2024 tarihinde uygulamaya konulacak olan, Dip Trolüne ilişkin düzenlemeleri içeren madde, ''Karadeniz'de baklava (rombik) gözlü ağlarda torba ağ göz açıklığı, 1 Eylül 2028 tarihinden sonra 44 mm olarak uygulanacaktır.'' şeklinde değiştirilmiştir.

-Sürütme, uzatma ve diğer avlanma araçları ile avcılığa ilişkin yasaklar başlıklı maddeye, ''Ağ derinliği 30 metre veya 17 kulaçtan daha fazla olan uzatma ağlarının ve bu Tebliğde yer alan daha büyük ağ göz açıklığı düzenlemeleri saklı kalmak kaydıyla ağ göz açıklığı 16 mm'den daha küçük olan uzatma ağlarının su ürünleri avcılığında kullanımı yasaktır. '' eklenmiştir.

-Su ürünleri avcılığında yer, zaman, tür, boy, avlanma mesafesi ile av araçları bakımından bazı düzenlemeler getirilmiştir. Barbunya balığının avlanabilir asgari boy uzunluğu 13 cm'den 12 cm' ye indirilmiş olup, tekir balığının boy uzunluğu da 11 cm'den 12 cm'ye çıkartılmıştır.

-Hamsi, istavrit ve sardalya avcılığı başlıklı maddeye, ''Gırgır, ortasu trolü ve alamana (voli) ağlarıyla hamsi avcılığı yapacak balıkçı gemileri için, gemi ruhsat tezkeresinin verildiği il/ilçe müdürlüğünden avcılık “İzin Belgesi"nin alınması zorunludur.''  şeklinde değiştirilmiştir.

-Hamsi ve Kalkan avcılığına her av sezonu için Bakanlıkça belirlenerek ilan edilen kota miktarı getirildi.

-Diğer genel hükümler başlıklı madde, ''Yetiştiricilik tesislerinin sınırlarına 100 metreden daha yakın mesafede her türlü su ürünleri avcılığı yasaktır. Ancak, Karadeniz'de Türk somonu yetiştiriciliği yapan tesisler için 15 Haziran - 31 Ağustos tarihleri arasında bu yasak 50 metre olarak uygulanır.''  şeklinde değiştirilmiştir.

6/1 ve 6/2 Numaralı Tebliğlerle ile ilgili olarak daha detaylı bilgiyi İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizden ulaşılabilir.