İL MÜFTÜSÜNDEN UYARI: BAHÇE SAHİBİNDEN İZİN ALIN

Ordu’da fındık sezonu yoğun bir şekilde devam ediyor. Fındık toplamanın ardından bahçelerde kalan fındıkları başak yapacaklara Ordu İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek’ten uyarı geldi.

Bahçe sahibinden izin alınmadan yapılan başağın haram olduğunu söyleyen İl Müftüsü Çiçek, sosyal medya hesabından uyarıda, “Ordu il ve ilçelerde fındık hasadı yapılmış bahçede yerde kalan fındığın sahibinin izni olmaksızın toplanması doğru değildir. ‘Başak Yapmak’ olarak geçmişten günümüze taşınan bu adet, dönemin şartları içerisinde değerlendirilmelidir. Hangi ad altında olursa olsun Müminin kardeşinin tarlasından izinsiz ürün alma hakkı bulunmamaktadır. Arazinin sahibinin daha kendi malını toplayamadan, izin vermediği halde ürünün dalında ya da yerde el çabukluğuyla başkaları tarafından toplanması helal değildir.

Altın değerinde olan fındığımızın yerde yok olmasını istemiyorsak eğer, öncelikle sahibinin iznini alalım, başağımızı akabinde yapalım. Hem fındığın israfını önleyelim hem de rızkımızı helal kılalım.  Rabbim ürünlerimizi bol ve bereketli eylesin duamızla.”