FİSKOBİRLİK KOKARCANIN VURDUĞU FINDIĞI ALACAK

Karadeniz Bölgesi'nin önemli tarım ürünü olan fındık, bu yıl özellikle kokarca zararlısından büyük darbe aldı. Kokarcanın vurduğu çürük fındıklar için Fiskobirlik'ten adım geldi.

Başta Ordu olmak üzere Perşembe, Fatsa, Ünye ve Terme'deki fındık bahçelerinde büyük zarara yol açan ve ürünleri elinde kalan fındık üreticilerine Fiskobirlik sahip çıktı. Fiskobirlik yönetim kurulu üreticilerin mağdur olmaması adına aldığı bir kararla daha önce yüzde 7 olarak belirlenen çürük oranını yüzde 25'e çıkartarak kokarca zararlı fındıkların alınmasını kararlaştırdı.

TMO ALMIYOR, TÜCCAR 40 LİRA VERİYOR

Fındıkları elinde kalan üreticiler TMO'nun yüzde 7 çürük oranı koşulu nedeni ile fındığını buraya veremezken, serbest piyasada da tüccar kokarcadan zarar gören fındığı almakta nazlanıyor ve 40 liradan alabileceğini söylüyor. Fiskobirlik yüzde 25'e çıkardığı çürük oranı ile birlikte üreticilerin fındığını 80- 100 lira aralığındaki fiyatla almaya başladı. Alınan fındıklar yağlık olarak satılacak ve ayrı depolarda toplanacak.

Fiskobirlik’in kokarcanın vurduğu fındığı alacak olması üreticileri biraz olsun rahatlatacak. Üreticiler, kokarca nedeniyle fındıklarını tüccara 50-60 liradan satmak zorunda olduklarını söylerlerken, en azından Fiskobirlik’e daha iyi şartlarda ürünlerini satabileceklerini söylüyorlar.