MİLLETVEKİLİ TOPLADIĞI FINDIĞI SIRTLAYIP TAŞIDI

amele. İşte bu sözün ne kadar gerçek olduğunu gösteren bir örnek daha karşınızda… Aslen Giresun Pirazizli olan TBMM İdare Amiri ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, tatil için geldiği memleketinde fındık bahçesine girerek, fındık topladı.

Hasan Turan, çalışma sırasında kara demlikte demlenen çayı içti. Ancak fındık fiyatlarıyla ilgili sorulara yanıt vermedi. Turan, fındık toplamanın kendisi için bir gelenek olduğunu vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:

Tatil için geldiğim memleketimde, fındık sezonuna denk geldim yine! Rahmetli büyüklerim, “Fındık vakti mezarlıklarda yatanlar bile dirilir, bahçeye gider. Ağustos ayı Karadeniz’de fındık ayıdır; avare gezmek olmaz.” derlerdi. Sabah gün ağarırken uyandırıp, şeleği sepeti bizlere verirlerdi.

Rahmetli anam yemekleri hazırlayıp, sonradan gelirdi bahçeye, bohçasıyla. İncirlik, Memişavlo, Bükboğazı, Fakıllı’da babamı takip eder toplardık fındığımızı, sırasıyla. Bir atımız olurdu adı Ceylan; çıkarken yokuşları, derdim ki, “Az kaldı, dayan oğlum dayan!”

Harmanda kuruturduk fındıkları günlerce; patoz olmadığı zamanlarda -aylarca- tırmıkla ayıklardık, konu komşu imece. Artık devir değişti: Katırın yerini aldı pat pat; patoz indi kapıya, hortumu tut, çuvalı doldur-omuzla, yat kalk, yat kalk. Ah ne güzel anılardı; ailecek alınteri, emek harcardık baççada. Şimdi -bazı- gençler diyor ki, “Baba fındığı topla, sat parasını gönder, tatildeyim Datça’da!..”