TÜRK EKONOMİST DARON ACEMOĞLU'NA NOBEL ÖDÜLÜ

Dünyaca tanınan Türk ekonomist Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson ile birlikte kurumların refah üzerindeki etkilerini araştıran çalışmalarıyla Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazandı. Acemoğlu, bu ödülle birlikte Türkiye'den Nobel ödülü sahibi olan üçüncü kişi olma unvanını elde etti.

Türk ekonomist Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson Nobel Ödülü’nü kazandı. Üçlü, kurumların ekonomik büyüme ve refah üzerindeki etkilerini inceleyen çığır açıcı çalışmaları nedeniyle bu ödüle layık görüldü.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kurum kalitesinin ekonomik kalkınmadaki kritik rolünü vurgulayan Acemoğlu, bu ödül ile Türkiye’den Nobel alan üçüncü bilim insanı oldu.

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Daron Acemoğlu 1967 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İlköğrenimini İstanbul Kadıköy’deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu'nda tamamladıktan sonra 1986'da Galatasaray Lisesinden mezun oldu.

İngiltere’nin York Üniversitesinde ise lisans eğitimini tamamladı. London School of Economist okulunda öğretmenlik yapan Daron Acemoğlu, 2000 yılında ise profesörlüğünü aldı. Daron Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) akademik kariyerine devam etti.

Acemoğlu, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomisi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapıyor.