AYANİKOLA ADASI TURİZME KAZANDIRILACAK

Ordu Büyükşehir Belediyesi kültür ve turizm yatırımlarına devam ediyor. Bu kapsamda geride kalan 5,5 yılda tarihi ve kültürel mirasları restore ederek geleceğe taşıyan Büyükşehir Belediyesi, Ünye ilçesinde bulunan Ayanikola Kilisesi’nde restorasyon ve çevre düzenleme çalışması gerçekleştirerek adayı turizme kazandıracak.

ADANIN KÜLTÜREL VE DOĞAL YAPISINA UYGUN ÇALIŞMA YAPILACAK

Samsun Koruma Kurulunda onaylanan projede çalışmalar kapsamında kilise ve çevresindeki duvarlarda yıpranmayı önlemek adına sağlamlaştırma çalışması yapılacak. Proje kapsamında adaya kültürel ve doğal yapısı gözetilerek tasarlanan ahşap köprü ile ulaşım sağlanacak. Ahşap basamaklar yerleştirilecek olan ada çevresi ve köprü aydınlatma elemanlarıyla aydınlatılacak.

Ünye İlçesi Atatürk Mahallesinde yer alan Ayanikola Kilisesi Restorasyon ve Çevre Düzenleme Projesi Ordu Büyükşehir Belediyesi KUDEB birimi tarafından, Ünye Belediyesi ve Ünye Kent Konseyinde görevli uzman kişiler tarafından hazırlandıktan sonra Samsun Koruma Kurulu onayına sunuldu. Samsun Koruma Kurulunda onaylanan proje ile ada yapılacak çalışmalarla gün yüzüne çıkarılacak.

AYANİKOLA ADASI

İlçenin batı yakasında, ilçe merkezine 3 km mesafede Ayanikola adıyla anılan mevkide yer alan kilisenin bugün sadece dış duvar kalıntıları mevcuttur. Kilisenin bulunduğu ada, ana karaya çok yakın olup taş ve horasan harcından oluşan bir setle karaya bağlanmıştır. Yapılan araştırmalar Aziz Nikola olarak bilinen Noel Baba'nın ilk çalışmalarını Orta Karadeniz'de gerçekleştirdiğini ve bu kilise ile ilişkisi olduğunu ortaya koymaktadır.