'25 YILDIR BAŞARAMADIK'
Ünye’de sanayi yatırımlarının hız kazanması ve ilçenin ekonomisine katkı sağlaması adına 1990 yılında çalışmalarına başlanan Organize Sanayi Bölgesinin, geride kalan 24 yıl içinde kurulumu gerçekleştirilemedi. Ünye’den yıllar sonra komşu il ve ilçelerde başlanan OSB’ler kurulup sanayi işletmeleri ile dolarken, bu günlerde 2.si kurulması yönünde çalışmalar yapıldığı görüldü.
2012 yılında ilçenin Cevizdere havzasında kurulmasına karar verilen Ünye Organize Sanayi Bölgesi için 840 dönüm alanın kamulaştırma çalışmaları başlamış, kamulaştırma yapılacak alanda yer sahibi 17 kişinin yaptığı itiraz sonrası yapılan incelemenin ardından Ordu İdare Mahkemesi tarafından “Tarım arazilerinin niteliği bozulur, çevre kirliliği artar” şeklinde durdurma kararı alınmıştı.
Bu karara Ünye Kaymakamlığı, Ünye Belediyesi ile Ünye Ticaret ve Sanayi Odası itiraz etmiş, itirazın sonucunu bekliyordu.
Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor, Ünye Organize Sanayi Bölgesi’nin durumu hakkında kamuoyunda son günlerde çıkan haberlere ve spekülâsyonlara değinerek ÜTSO olarak OSB’yi önemsediklerini, Ünye’nin bir an önce OSB’ye kavuşması gerektiğini ve 25 senedir OSB’ye başlamayı başaramadıklarını söyledi.
- OSB’nin kurulmasına her hangi bir engel yok -
Zor, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:
“18 tarihli bir talep yazımız vardır. Sayın Kaymakamımız Mustafa Demir’le beraber bakanlığımızdan para talebinde bulunduk. Organize Sanayinin kurulmasına herhangi bir engel yok. Ünye Asli Hukuk Mahkemelerinin verdiği kararlara göre biz parayı temin ettiğimiz an kamulaştırmaya hiçbir engel yok. Orada bir cümleden istifade etmek suretiyle ya da farklı bir şeyden istifada ederek dava açan karşı tarafın avukatı işin dozunu kaçırmak suretiyle kamuoyunu yanıltıyor. 2011 yılında Bilim Teknoloji Bakanlığına verilmiş olan rapor var. Bu Ünye Belediyesi’nin, Turizm Derneğinin, Tarım İl Müdürlüğü’nün verdiği. Ayrıca farklı farklı yerlerin verdiği yüzlerce rapor var.
-Kamuoyunu yanıltma olmuyor mu?-
Şu anda Organize Sanayi alanı içerisinde olan fabrika ve atölye sahibi 15-20 tane kişinin taahhütleri var. Bir kere Ünye Belediyesi’nin ‘Ben oradaki su kuyularını kullanmayacağım, yukarıdan bulduğum DSİ’nin yaptığı göletten ihtiyacımı karşılayacağım’ diye bir taahhüt belgesi var. Bize durdurma talepte bulunurken ‘Su kuyuları var, şehrin su ihtiyacıdır’ diyenler bu taahhüdü görmemişlerdir. Bu kamuoyunu yanıltma olmuyor! Organize Sanayi Bölgesi sit alanı değildir diye bir belge var. Bu kamuoyunu yanıltma olmuyor! Siz Ordu’daki mahkemeye belgeler ortaya koyarken dosyanın içerisindeki 80-100 sayfayı görmezden geliyorsunuz. Bu bize bir ay önce onaylanarak bakanlıktan gelmiş olan bütün belgelerin fotokopileri elimizde. Orada Ünye Asli Hukuk Mahkemelerinin verdiği karara göre Ordu yerel mahkemenin ya da falancı gibi mahkemenin bir cümlesi olayın seyrini değiştirdi. Biri başka açıdan baktı, biri başka bir açıdan baktı hukuken. Sanki hukuken iki tarafta haklı gibi. Buradan kafamızı çevirip sağ tarafa bakarsak gördüklerimiz bir gerçektir. Sol tarafa bakarsak ya da önümüze bakarsak gördüklerimiz bir gerçektir.
- Biz bugün birinci risk mantığını aşamıyoruz -
Herkes kendi gördüğü açıdan bakınca; birileri der ki Organize Sanayi kurulamaz, birileri de der ki kurulur. Bence devlet bu kadar büyük yanlış yapamaz. Biz eğer 31 Mart itibariyle yaklaşık 18 milyar parayı temin edebilmiş olsaydık, Bakanlığımız devletimiz verebilmiş olsa idi yaklaşık 209 dönüm üzerinde Organize Sanayi kamulaştırma işini bitiriyorduk. Devamında yerel mahkeme bizden 4 gün sonra durdurma kararını verdi, o karar verilmeyebilinirdi.”
- Bu bedeller öyle sıradan değil -
Ünye Organize Sanayi Bölgesi’ne 25 senedir başlamayı başaramadığımızı ifade eden Zor, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Başlarda ondan sonra devam edersek o bölgede arazi bulunur. İtiraz edenlerinin yüzde 80’nide ben artık veriyorum diyecek. Bu bedeller öyle sıradan değil. Organize Sanayi kurulmazsa o bölgedeki arazinin değeri 20-30 bin lira olabilecekken, bugün 50-60 liradan kamulaştırma yapılmıştır.
Organize Sanayi ile ilgili bizim yürüyüşümüz hukuken mümkün. Kaymakamımız işin içinde, Belediye Başkanımız işin içinde, hükümet işin içerisinde. Biz gücümüzün yettiğince onlarla beraberce yürümek için gayret gösteriyoruz. Çünkü Ünye Organize Sanayi kurulamazsa 25 senedir yaptığımız hatalar zincirine biz devam edeceğiz demektir. Bunu da artık Ünyeli de affetmemeli, kimse affetmemeli, bizim neslimiz bizi affetmemeli. Bu kuşak 3 yılda kurar 5 yılda kurar ona ben bir şey demiyorum ama Ünye Organize Sanayi ne yapılıp edilip kurulmalı. Kurulduğu an biz bugün fındık yandı eyvah diyeceğimize Organize sanayinin ticaretimize katkısı en az yüzde 30 olacak.”
Kaynak: Ünye Kent