FIRTINA AĞAÇLARI DEVİRDİ DALDAKİ FINDIĞI DÖKTÜ
Ünye’de sahur vakti meydana gelen fırtınada, çatılar uçtu, ağaçlar yıkıldı. Fırtına tarım arazilerinde de zarara yol açarken, daldaki fındıkları döktü. Bölgenin geçim kaynağı olan fındık, sahur vakti çıkan fırtınanın azizliğine uğradı.
Tarım arazilerinin zarar görmesinin yanı sıra bazı bölgelerde ağaçlar ve elektrik direkleri devrildi. Tarım arazilerin zarar görmesi ve fındığın dökülmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, dökülen fındığın hiçbir şekilde işe yaramadığını belirterek %50 oranında dökülme olduğunu belirtti.
“Fındığa Zarar Vereceğini Tahmin Etmiyordum”
Sarıkahraman açıklamasında, “Samsun Çarşamba’dan arkadaşım var ve kendisi büyük bir fındık üreticisi aynı zamanda. Sabah kendisiyle görüştüm, oran olarak söylemek belki çok yanlış olabilir ama %50 gibi bir zararımızın olduğunu söyledi. Sürekli beni arayanlar oldu bu durumla ilgili ve bizlerde gidip mümkün olduğunca yerinde tespit etmeye çalışıyoruz olanları. Sahur saatinde meydana geldi bu fırtına. Ben küçüklüğümden beri böyle bir fırtına görmedim. Bu kadarda fındığa zarar vereceğini tahmin etmiyordum aslında. İhbarları peş peşe alınca durumun ciddiyetini daha iyi anladık.”
Don Afetinden Sonra Birde Fırtınaya Yakalandık
“200 rakımın üzerinde bu sene fındığı olmayanların daha acısını paylaşamamışken, Ünye sahilinde olacak fındığın rekolteye faydası olacağını düşünürken rüzgara yakalandık. Bunların hepsi afet kapsamında olan şeyler. Fırtınada sigorta kapsamında. Üreticimizin demek ki bu bölgedeki fındığı sigorta yaptırması gerekiyor. Bu bir kez daha görüldü.”
“Yere Dökülen Fındığın Ekonomiye Bir Katkısı Olmaz”
“Diğer ürünlere gelince ben sabah kivilere baktım onlarda da zarar var. Armutlar elmalar dökülmüş durumda. Benim mahallemde direk ve ağaç devrildi. Yine baktığımızda mısırlar yan yattı, fındık %50 oranında döküldü. Kalanların yemeğe ya da pazara indirmeye yeter mi yetmez mi bilemem ama fındık bu bölgenin can damarı. Fındık sezonunda daldan dökerek topladığımız gibi bir görüntüsü var şu anda. Yere dökülen fındığın bir katkısı olmaz. Bu şu anda süt fındığı. Ne ev ekonomisine nede Pazar ekonomisine katkısı olmaz. Sürekli karşılaştığımız bir durum değil bu ve şu anda bu dökülen fındığın temizlenmesi gerekiyor gibi çünkü bu dökülen fındık kullanılamıyor ama dalda olan ve hasat zamanı yere dökülecek olan fındıklar olacak. İşte o zaman bu fındıklar birbirine karışır. O yüzden yine bir işçilikle bu fındığın temizlenmesi gerekiyor” dedi.
Fındık Üreticisi Abdullah Akbaş ise bir buçuk ton yerine 500 kg fındık yapabileceğini belirterek, “Normal şartlarda bir buçuk ton fındığım oluyor ancak bu afetten sonra 500 kg fındık olur diye düşünüyorum. Dalda görünen fındık bunu gösteriyor. Bir ton fındık zayi oldu. Elma armut gibi meyvelere de hasar verdi rüzgâr. Dalda hiç bir şey kalmadı” dedi
Kaynak: Ünye TV