KOKARCANIN O İLE VERDİĞİ ZARAR 473 MİLYON TL

Son yıllarda fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine musallat olan ve büyük zararlar veren Kahverengi Kokarca Zararlısı ile ilgili Trabzon Valiliği’nde geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi.

Tarımsal alanlara büyük zararlar veren Kahverengi Kokarca zararlısı ile mücadelede topyekün hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Kahverengi Kokarca dışarıdan gelen, uçabilen ve çabuk üreyen bir böcek. Bizim endemik canlılarımızdan değil. Geçen yıl daha çok fındığın üzerindeyken bu yıl başka bitkilerin üzerinde de görülmeye başlandı. Onun için bununla mücadele etmek, ederken de tabiattaki diğer canlılara zarar vermemek gerekiyor. Çevreye duyarlı hareket tarzıyla çok az zarar verecek, mümkünse biyolojik yöntemleri tercih etmek lazım.” Dedi.

TOPYEKÜN MÜCADELE

Vali Yıldırım ayrıca yaz başında kokarcanın parazitörü olan samuray arısının böceklerin yoğun olduğu bölgelere salındığını belirterek şunları söyledi:

“Bunlarla mücadele yürütülüyor. Belki samuray arılarının çoğalmasıyla çok daha etkin hale gelecek. Bu konuda Belediyelerimizin, kurumlarımızın etkin olacaklarını düşünüyorum. Belki Ziraat Odalarının, çiftçi derneklerinin, STK’ların, bu konuya duyarlı ziraat ilaçları satan firmaların da buna kulak vereceğini düşünüyorum. Çünkü bu mücadele yapılacaksa top yekün yapılacak. Kısa küçük bir alanda yapılmış olması bir şey değiştirmiyor. Öbür tarafta üremeye devam ediyorlar. Topyekün mücadeleyi gerçekleştirebilirsek, bu seneden sonra bir daha önümüzdeki yıllarda kahverengi kokarca zararlısıyla bir daha karşılaşmayız diye ümit ediyorum”

EKONOMİK ZARARI BÜYÜK

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Engin Pehlivan Kahverengi Kokarca zararlısı ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Tarımın adeta COVİD’i olduğunu ifade eden Pehlivan kokarcanın 16 dereceyi aşağı düşen sıcaklıklarda kendini koruyabildiğini ve yüksek ışık alan kuru yerleri tercih ettiğini belirterek “Zararlının enteresan bir özelliği daha var. Kendisine bir sonraki yıl için en uygun yeri buluyor. Bulduğu zaman haber de verebiliyor. 16 derecenin altına düştüğünde ise ölüyor. Yüksek sıcaklıkta da 40 derecenin üzerinde yaşayabiliyor. 

Kahverengi Kokarca Böceğinin dünyadaki ekonomik zararlarına da değinen Pehlivan şu ifadelere yer verdi:

“Uluslararası düzeyde yapılan çalışmalarda şu değerlere ulaşıldı. İtalya’da 588 milyon Euroluk bir zarardan bahsedildi. Bu akademik çalışmalarda da kayıt altına alındı. Özellikle şeftali ve İtalya’nın Kuzeyinde yer alan bağlarda.  Yine elmada Polonya’da 37 milyon dolar, Gürcistan’da fındık üretiminde ise 60 milyon dolar civarında zararın olduğu kayıtlarımızda var. Bu tehlikeler altında bizlerde fındığımızı korumak için gereken tedbir ve önlemlerimizi almak durumundayız.”

473 MİLYON TL ZARAR

Pehlivan ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin kahverengi kokarca böceğinin verdiği zarar dolayısıyla fındık geri çevirmeleri ile ilgili de bilgiler verdi. Pehlivan Arsin Yomra, Ortahisar ve Akçaabat’ın yüzde 8, Beşikdüzü, Çarşıbaşı ve Vakfıkebir’in de yüzde 4 geri döndürme oranı olduğunu ve bu bağlamda 52 bin ton fındık üretilen Trabzon’da 2024 yılı itibariyle şu ana kadar tahmini 473 milyon TL’lik bir zararın öngörüldüğünü söyledi.

TOPLANTILAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yönetim Kurulu Başkanımız Eyyüp Ergan da borsa olarak Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odaları ile birlikte yaz başında fındık üretilen ilçelerin belirlenen köylerinde üreticilere yönelik bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini belirterek, bundan sonra yapılacak kışlak çalışmalarında da aynı hassasiyetle gereken desteği vereceklerini söyledi.