ORDU-GİRESUN HAVALİMANI'NDA NELER YAPILACAK?

Ordu’da kuşkusuz en önemli gündem hiç kuşkusuz Ordu-Giresun Havalimanı’nın 50 gün süreyle kapanacak olması. Ordu-Giresun Havalimanı'nda başlatılan bakım, onarım ve büyütme çalışmaları nedeniyle uçuşlar dün akşamdan itibaren 5 Kasım tarihine 50 gün süreyle durduruldu.

4 milyona yakın Ordu ve Giresunlu’ya hizmet veren havalimanının kapatılması nedeniyle havayoluyla gelecek olanların Samsun ve Trabzon havalimanlarını kullanmak zorunda kalması mağduriyetlere neden olurken, muhalefette 50 günlük kapanmaya tepki gösteriyor.

Peki Ordu-Giresun Havalimanı’nda 50 gün sürecek bakım, onarım ve tadilat döneminde neler yapılacak? İşte Ordu-Giresun Havalimanı’nda yapılacak değişiklikler ve yeniliklerle ilgili Türk Hava Yolları’nın reklam filmlerinin de çekimini yapan Ordulu fotoğraf sanatçısı Gökhan Kırca’nın yaptığı paylaşım.

1. Öncelikle kapatılmasının kötü bir sebebi yok ciddi bir yatırım yapıldı ve havalimanı büyüyor bu sevindirici olmalı.

2. Apron genişletiliyor…

Apron yani havalimanının içerisinde uçakların park edildiği park alanı beş uçak alabiliyordu şu anki yapılacak yatırım ve inşaat çalışmalarıyla bu sayı artık 10 uçağa kadar çıkabilecek. Bu da demek oluyor ki daha fazla uçak gelebilecek daha fazla uçak park edebilecek aynı anda aynı saatlerde yeni seferler eklenebilecek buna sevinmeliyiz.

3. Ekstra pistten çıkış yolu yapılacak.

Uçaklar iniş yaptıktan sonra hızları ve hava koşullarına bağlı olarak ortadaki aprona giriş yolunu kaçırıyorlar. Bu sebeple pistin taa en sonuna gidip dönüş yapmak zorunda kalıyorlar. Bu hem zamandan çalıyor, hem de pist başında sürekli uçağın dönüş yapıyor olması pistin ömrünü azaltıyor. Bu sebeple bu yatırım ve inşaat çalışmasıyla piste yeni çıkış yolları yapılıyor. Uçak pistin başına gitmeden yeni yollardan direk Apron’a gidebilecek hem zaman tasarrufu hem de pistin daha fazla zarar görmesini engelleyecek.

4. Ayrıca tüm bunlar yapılmak için havalimanı kapatılınca pistin rutin bakımları da yapılmış olacak.

5. Yaz dönemi çok yoğun olduğu için bu tarih aralığına sıkıştırılmış ayrıca 50 gün baskısı çok ciddi manipüle ediliyor. Mantık olarak evde şehirde sokakta herhangi bir yerde bir inşaat çalışması bir beton dökülmesi asfalt dökülmesi aylarca sürüyor havalimanı gibi çok hassas imal edilmesi gereken inşaat prosesleri aceleye gelmemektedir betonun donması asfaltın dökülmesi testlerin yapılması uygun hava koşullarının gerekliliklerini sağlaması gerek.

Havalimanı pisti asfaltı çok özel bir asfalt kimyası gereği +10° sıcaklık aralığında mevsim koşulları gibi özel koşullara ihtiyaç duyuyor bu sebeple yazın en yoğun zamanda pisti kapatılamayacağına göre kışın da olmayacağına göre en uygun zaman bu zamandı.

İşin kısacası havalimanımız büyüyor ve ciddi bir yatırım yapıldı bunu görmezden gelip 50 gün vay efendim nasıl kapanır havalimanı bozuldu havalimanı çöktü bunların tamamı yanlış.

Bu evde antrikotu 1 saatte yapıp, restoranta gidince 15dk sonra garsonu çağırıp antrikotum hala neden gelmedi diye sormak gibi bir şey. Bir hazırlama ve pişirme süresi var dimi.