'ORDU VE GİRESUN'A AYRICALIK TANINSIN YOKSA'

Fındık hiçbir ithalat girdisi olmadan en fazla ihracat geliri getiren tarım ürünü konumunda. Yıllık ortalama 2 milyar dolar olurken, son 10 sezonda 2 milyon 816 bin 175 ton iç fındık ihracatı karşılığında 20 milyar 789 milyon 745 bin 561 dolar gelir elde etti. Yani Türk lirası karşılığı yaklaşık 735 milyar TL ihracat geliri elde etti.

Ancak özellikle bu yıl serbest piyasadaki maliyetin altında kalan fiyatlar, fındık üreticisini zorlamaya başladı. Başta fiyat politikası olmak üzere destekleme konularının yeniden ele alınması talep ediliyor.

Bu konuda açıklamada bulunan Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Cem Şenocak, fındığın en önemli ihracat ürünü olduğuna dikkat çekerek, “Fındığın ayrıcalıklı bir önemi var. Döviz sorunlu bir ülkeyiz. İhracat bu anlamda çok önemli. Fındıkta tarım ürünleri içinde bu konuda ilk sırada yer alıyor. Yanı son 10 yılın ortalaması 2 milyar dolar. Son 10 yılda toplam 20 milyar 700 milyon dolar civarında gelir elde etmişiz. Onun için fındık çok önemli.”

“ORDU VE GİRESUN’A AYRICALIK TANINSIZ”

Bu kadar önemli olan fındıkta en fazla üretim yapılan bölge olan Ordu ve Giresun’da ayrıcalık yapılması beklenirken Başkan Şenocak, “ülkenin üretime devam etmesi, üreticinin mutlu olması için özellikle sarp meyilli arazilerde alternatifi olmayan, başka bir şey üretilemeyen bu bölgenin ayrıcalıklı olarak korunması gerekiyor. Yoksa bu bölgenin tamamı göç etmek zorunda kalacak.

“FINDIKTA PAZAR PAYIMIZ AZALIYOR”

Fındıkta politikaların değişmesi gerektiğini söyleyen UFK Başkanı Şenocak, “Öyle politikalar üretmeliyiz ki, yüzde 80 olan Pazar payımız bugün yüzde 60’lara inmeye başladı. biz dünyadaki rakiplerimizi teşvik etmemeliyiz. Veya düz arazileri, ovaları fındık dikimine teşvik etmemeliyiz. Ulusal Fındık Konseyi’nin de bu konularla ilgili çalışmaları olacaktır” ifadelerini kullandı.