ORDU'DA SERBEST PİYASA GÖZÜNÜ BU KARARA ÇEVİRDİ!

Ordu’da günlerin geçmesine rağmen fındık fiyatında hiç hareket olmaması dikkat çekiyor. Serbest piyasada fiyatın yükselmemesinin en önemli nedeni olarak Toprak Mahsulleri Ofisi’nin aldığı fındığın parasını üreticilere 45 gün içerisinde ödeyeceğini açıklaması olarak gösteriliyor.

Bir başka etkenin ise kokarca nedeniyle zarar gören fındıkları da bahane ederek bazı tüccarlar tarafından düşük fiyata üreticinin elinden ürününü alma çabası olduğu yine iddia edilen nedenlerin arasında gösteriliyor.

TMO’DAN FINDIK PARASININ ERKEN ÖDENMESİNİ TALEP ETTİ

Bu iki sorunun çözümüyle ilgili MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk’ten önemli açıklamalar geldi. Milletvekili Şanlıtürk, Tarım ve Orman Bakanlığı ve TMO yetkilileriyle görüşmeler yaptığını belirtip, “Ağustos ayı içerisinde alınan fındıkların ödemesinin 15 Eylül'e kadar yapılması ve 35 randımana kadar fındık alınması konusunu Bakanlık yetkililerimize ilettik. Bakanlık yetkilileri bunu değerlendirecek."

TMO’nun bu iki konuda olumlu adım atması ve ödemelerin 20 gün içinde yapılmaya başlamasıyla birlikte Ordu serbest piyasasında da fındık fiyatında beklenen yükselişin başlayacağı yorumları yapılıyor.

Bu arada Ordu’da 6 Eylül Cuma günü serbest piyasada 50 randıman kabuklu fındık fiyatı, 114 liradan işlem görüyor. Net fiyatı ise 109 lira 44 kuruş olurken, 55 randıman fındık fiyatı ise 120 lira 38 kuruştan işlem görmeye devam ediyor.

TMO Levant kalite için 130 TL, Giresun kalite için 132 TL, Fiskobirlik 50 randıman fındık 118 TL, komşu il Giresun’da ise fiyatlar 130 lira arasında değişiyor.