SANKİ DEPREM OLUYOR
Ordu’nun Altınordu ilçesine bağlı Topluca Mahallesindeki yol yaklaşık 25 yıldır göçüyor. Yolun göçmesi sonucu 4 ev kullanılamaz hale gelirken evlerin altındaki fındık bahçelerinde dev yarıklar oluştu. Hatta toprağın hareket etmesi sonucu sınırlar birbirine karıştı. Kimin yeri nerede bitiyor nerede başlıyor belirsiz hale geldi. Topluca yolu grup yolu. Hemen ilerisinde Zafer, Gerce gibi mahalleler var.
Bu yolu kullanarak Çambaşı Yaylası’na kadar çıkmak da mümkün. Yolda göçme oldukça toprak getirilerek yolun seviyesi yükseltiliyor. Aksi halde ulaşım mümkün olmuyor. Yıllar önce yapılan sondaj çalışmasında yolda gökçe olan yerin altının yaklaşık 20 metre derinde kil tabakası olduğu belirlendi. Bu arada dolgu çalışmasının üzerinden bir aşmasına rağmen yol eski haline geldiği belirtiliyor. Öte yandan 3 katlı evi kullanılamaz hale gelen Osman Çelik ise yardım istiyor.
Dolgu malzemesi ve su yıkımı hızlandırdı
Topluca’da 3 katlı evi deprem görmüş gibi yıkılan Orhan Çelik (74),”Durumum zayıf, yeni ev yapamıyorum. Bu yol çöktü. Bu yol çökünce hep taş getirerek yolu doldurdular. Onlar yolu doldurdukça ağırlık oluştu toprak aşağıdan daha hızlı yarılmaya başladı. Ayrıca buraya su da bağladılar. Yolun kanarındaki suyu da buraya bağladılar. Bu da topraktaki kaymayı hızlandırdı. Bana komşular yolu kes dediler. Ben bunu yapmak istemiyorum. Bana göre açık yol kesilmez. Burası ana yol. Ben yol kesme peşinde değilim, ben yol yapma peşindeyim. Buraya 40 ton, 50 ton taş dökülüyor. Bunlar baskı yapıyor. Bu baskı toprağın kaymasına neden oluyor. Burası mahalle yolu. Burası yapılır ama bunu yapacak bizim gücümüz yok. Orada toprağın altı kilmiş. Yani zemin yokmuş. Ama buraya toprak koyulması, baskı yapması ve suyun buraya bağlanması göçmeyi hızlandırdı.” dedi.
Burası göçtükçe biz de göçüyoruz
“Önceki yıllarda afetten geldiler baktılar bir şey demeden gittiler.” diyen Çelik, “Biz oradaki binayı 5 kat üzerine kurmuştuk. 2002 yılında yapmıştık. Yol çükünce içinde 8-10 sene durduktan sonra çıktık. Ben geçen hafta tekrar dilekçe verdim, durumu anlattım yol çöktükçe biz de çöküyoruz dedim. Bakalım neticeyi bekliyoruz. Benim de 100 Bin Lira’nın üstünde borcum var. Bu o evi yaptırırken oluştu. Şu anda geçici olarak biraderin evinde kalıyoruz. Yeni bir ev yaptırmak istiyoruz. Bunun içinde destek istiyoruz. Orası bana 250 Bin Lira’ya mal olmuştu. Evi yaptırırken sağlam zemin 29 metrede çıkıyordu. Bu yerin altında 3 kat yaptırmam demekti. Bunu yaptırmaya insanın gücü yetmez. Yan tarafta biraderin binası vardı o zemin incelemesi yaptırmıştı. Ben yaptırmamıştım. Ancak onun da binası eğildi, kullanılamaz hale geldi.” şeklinde konuştu.
Çok olmaz ise az olsun bir yardım istiyoruz
Orhan Çelik’in eşi Hayriye Çelik (69) ise “Bir heveslikle eve başladık ama dönek çıktı. Dönek önce alttan sonra üst kata çıktı hep evi yıktı. Bir yardım istiyoruz. Biz de bu sıkıntılardan kurtulmak istiyoruz. Buranın afet bölgesinde olması için 10 evin yıkılması gerektiğini söylediler ama ben ne yapayım. Milletin evini yıkamam ya. Biz de zor durumdayız, biz de mağduruz. Biz yardım istiyoruz. Burada okulun arkasında yerimiz var. Oraya bir ev yaptırmak istiyoruz. Çok olmaz ise az olur, oraya bir ev yaptırmak istiyorum. En azından rahat ederim. E evi 5 kat üzerine kurdum ama hevesliğim alamadım. Ama devletimizden, milletimizden yardım istiyoruz. Borcumuzu ödemek ve ev yaptırmak için.” diye konuştu.