ŞOK İDDİA: 8 YIL SONRA YÜZDE 30'A DÜŞECEK
Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Derya Öztürk, öğrencileri Elif Topsakal ve Sezer Yıldız ile birlikte Ordu’daki fındık işleme tesislerinin mevut durumunu araştırdı, analizini yaptı ve çarpıcı sonuçlara ulaştı.
Araştırma kapsamında işletmelerin karşılaştığı sorunlar hakkında bilgi veren Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “Yaptığımız ankete katılan işletmeler fındık ve fındık mamulleri ürünleri ihraç edilirken alıcı ülkelerin ithalat prosedürleri ve gıda güvenliği ile ilgili mevzuatların zaman zaman sıkıntı yarattığı belirtildi. Yüksek karayolu navlununun fındık ihracatçısının rekabet gücünü zayıflattığı ifade edildi. Aflatoksin, gizli çürük ve ransimat gibi kalite sorunlarından dolayı fındıkta kalitenin düşmesi, fiyat dalgalanmaları, yoğun rekabet ve diğer üretici ülkelerin üretimlerini artırmaları sonucu Türkiye’nin pazar payının düşmesi gibi problemlerle karşılaştıklarını aktardı.” dedi.
ALAN BAZLI DESTEK YERİNE VERİMLİLİK BAZLI DESTEK OLMALI
İşletmelerin sorunlara karşı çözüm önerileri hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “Bu problemlere karşılık işletmeler tarafından ihracatın geliştirilmesi için kamu yönetimince fındık üretim altyapısının gözden geçirilmesi istendi. Türk ihracatçısının rekabet gücünün artırılması için üretimde maliyetin düşürülmesi ve kalitenin yükseltilmesi gerektiği belirtildi. İhracatı sürdürülebilir kılmak adına fiyat istikrarının oluşturulması, fındık borsasının altyapısı olan lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması gerektiği aktarıldı. Çiftçilere verilen alan bazlı destek uygulaması yerine verimlilik bazlı destek uygulamaları mantığına göre tarımsal destek politikalarının yeniden düzenlenmesi istendi.” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN PAYI: 2017 YÜZDE 70, 2025 YÜZDE 30!
Türkiye’nin şu anda dünya fındık ihracatında yüzde 65-70 gibi bir orana sahip olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “Eğer bizler elimizi taşın altına koymazsak Amerika, Azerbaycan gibi bazı ülkeler 2025 yılında Türkiye ile yarışabilecek duruma gelecekler. Bizim şu andaki yüzde 70’lik ihracat ve üretim payımız 2025 yılında maalesef ve maalesef yüzde 30’lara kadar düşecek. Madem fındık milli bir varlığımız gerekli düzenlemelerin üreticiden verimliliği artıracak şekilde yapılarak başlatılması gerekiyor. Çünkü verilerde bir sorun yoksa durum içler acısı. Dünya fındık ticaretinde 2025’te bizim payımız hemen hemen yüzde 30’lara kadar düşüyor. Şu an bu belki pek önemsenmiyor ancak önemli.” şeklinde konuştu.