YEVMİYEYİ AZ BULAN MEVSİMLİK İŞÇİLER GREVE Mİ GİTTİ?

Fındık bahçelerine girilmeye başlanan Ordu'da fındık toplamak için doğu ve Güneydoğu illerinden Ordu’ya gelen mevsimlik tarım işçileri yevmiyeleri az bulunca grev başlattı. İşçiler en az 1100 TL yevmiye talep ettiklerini vurguladı.

Artı Gerçek’ten Ali Güzel’in haberine göre; Ordu'da 2024 yılı fındık toplama yevmiyeleri, 12 Temmuz'da Koordinasyon Kurulu toplantısında belirlendi. Buna göre, mevsimlik tarım işçilerinin günlük 800 TL yevmiye almaları kararlaştırıldı. Ordu'ya gittikten sonra yevmiyelerin düşük olduğunu öğrendiklerini söyleyen mevsimlik işçiler, 800 TL'yi az buldu. Aracılarla toplantı düzenleyen mevsimlik işçiler, yevmiyelerinin en az 1100 TL olmasını talep etti

Artı Gerçek'e konuşan mevsimlik işçi Salih Köylü, "Ben Şanlıurfa ilinden Karadeniz Ordu bölgesine tarım işçisi olarak fındık toplamak için geldim. Lakin açıklanan yevmiye bizi kurtarmayacak seviyede. Daybaşlarımızın hem bizi düşünerek hem de çiftçiyi düşünerek belirlemiş olduğu fiyat bizim için uygundur. Buraya gelen bir ailenin kişi başı yol ücreti, yemek ve geri dönüş masrafı ile birlikte 15 ile 20 bin TL'yi buluyor ve yevmiye 800 TL olduğundan dolayı benim buraya gelişim boşuna oldu. Kendi memleketimde tarım işleri yevmiyeleri zaten 800 TL ve üzeridir. Bunun için burada açıklanan bu 800 TL'lik yevmiye fiyatını kabul etmiyoruz ve şu anki grevimiz devam etmektedir. Sonuç bizim isteğimize bağlanmadığı sürece çalışmayacağız. Gerekirse 15 bin TL daha zarar edip memleketimize geri döneceğiz."