BAŞKAN KİBAR: BU YIL HİÇ FINDIK OLMAYACAK
BAŞKAN KİBAR: BU YIL HİÇ FINDIK OLMAYACAK
Kendi bahçesinde inceleme yapan Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Ethem Kibar, “500 rakım üzerinde bu yıl hiç fındık olmayacağını öngörüyoruz.” dedi.
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Ethem Kibar, bölgede son günlerde etkili olan soğuk hava ve beraberinde oluşan zirai don dalgasının fındık üretiminde ciddi zararlara yol açtığını belirtti.
Aynı zamanda ziraat mühendisi de olan Başkan Kibar, özellikle 250 rakım ve üzeri bölgelerde don olayının fındık üzerinde büyük hasar oluşturduğunu, 500 rakım üzerindeki bölgelerde ise bu yıl fındık üretiminin neredeyse imkânsız olduğunu öngördüklerini açıkladı.
Kendi bahçelerinde yaptıkları gözlemlere değinen Kibar, Özellikle 250 rakım ve üzeri bölgelerde don olayının fındık üzerinde ciddi zararlar oluşturduğunu, 500 rakım üzerinde ise bu yıl hiç fındık olmayacağını öngörüyoruz. 330 rakımda bulunan kendi bahçemizde yaptığımız gözlemlerde ciddi hasarlar tespit ettik. Geçen yıl dekar başı 200 kg ürün aldığımız bahçemizde gerçekleşen dondan kaynaklı ürün yok denecek durumda.”
Ayrıca kokarca tehdidine de dikkat çeken Başkan Kibar, Öte yandan, 300 rakımın altındaki bölgelerde bu yıl kokarca zararlısı tehlikesi artarak devam ediyor. Bu da gösteriyor ki, bir yandan doğayla bir yandan zararlılarla mücadele edeceğimiz zorlu bir sezon kapıda olabilir.” dedi.
Kibar, yaşanan bu zorlukların, aynı zamanda bu yılki fındığın değerini artıracağını belirterek, “Az olan kıymetlidir; hele ki emekle, alın teriyle, umutla büyüyorsa. Fındık üreticisi bir ziraat mühendisi olarak, Ziraat Odası Başkanlığı yaptığım dönemde de üreticilerimizin yaşadığı benzer zorluklara tanıklık ettim; hem doğa koşullarıyla hem de zararlılarla mücadelede ne denli özveriyle çalıştıklarını biliyorum. Bugün de aynı bilinç ve sorumlulukla yine en büyük görev, üreticimize düşüyor. Kokarcayla mücadeleyi ihmal etmeden, Tarım İlçe Müdürlüğümüzle, Ziraat Odamızla sürekli irtibat halinde olarak bu sezonu en az kayıpla atlatabiliriz.” diyerek çağrıda bulundu.
Fındığın yalnızca bir ürün değil, geçim kaynağı ve emek sembolü olduğunu vurgulayan Kibar, birlik ve dayanışmanın önemine değindi. Sözlerini “Bu topraklarda alın teri döken her üreticimizin yanındayız. Allah tüm çiftçilerimizin yardımcısı olsun” diyerek tamamladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.