CAN VE MAL GÜVENLİĞİ İÇİN BUDANACAK

Ordu Gündemi (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 24.01.2025 - 11:15, Güncelleme: 24.01.2025 - 11:15 953 kez okundu.
 

CAN VE MAL GÜVENLİĞİ İÇİN BUDANACAK

Ordu’da yol kenarlarındaki uzun boylu çınar ağaçları başta olmak üzere can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüren ağaçlarda budama yapılacak.
Ordu Büyükşehir Belediyesi ekipleri, parklar ve yol kenarlarındaki uzun boylu çınar ağaçları başta olmak üzere can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüren ağaçlarda budama çalışması gerçekleştirecek. Yapılan çalışma can ve mal güvenliğini korumanının yanı sıra ağaçlarında daha bakımlı olmasını sağlayacak. 2019 yılından bu yana 24 bin adet ağaç ve ağaççık, 615 bin adet çalı, yer örtücü ve sarmaşığın yanı sıra 5 milyon 901 bin 800 adet mevsimlik çiçek dikimi yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi yeşile ve yeşil alanlara büyük önem veriyor. Büyükşehir Belediyesi bir yandan parklar ve yeşil alanlarda bakım çalışmalarına devam ederken, diğer yandan da ağaç budama işlemleri gerçekleştiriyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte il genelindeki parklar ve yol kenarları başta olmak üzere bu alanlarda güvenliği tehdit eden çınar ağaçları bakım ve budama işlemleri yapılacak. Çalışma şehir merkezleri ve yol kenarlarındaki yüksek boylu ağaçların devrilme, dal kırılmadı gidi tehlikelerin en aza indirilmesi için gerçekleştirilecek. AKADEMİSYENLER EĞİTİM VERDİ Büyükşehir Belediyesi Parklar ve Yeşil Alanlar Dairesi tarafından gerçekleştirilecek çalışma belirlenen program dahilinde alanında uzman akademisyenlerin gözetiminde hayata geçecek. Bu kapsamda akademisyenlerin katılımı ile budama eğitim semineri gerçekleştirildi. İlgili birim amirleri ve budama yapacak personelin katılımı ile gerçekleşen eğitimlerde budamanın detayları anlatıldı. Bundan sonraki aşamada ise sahaya inecek ekipler yine akademisyen gözetiminde uygulamalı eğitimler alarak çalışmalara başlayacak. BUDAMA İŞLEMİ NEDEN ÖNEMLİ? Çınar ağacı budaması, bu büyümeyi kontrol etmek, ölü veya hastalıklı materyali çıkarmak ve güçlü bir form geliştirmek için faydalıdır. Bitkiler budamaya karşı çok dayanıklıdır ve çeşitli formlara eğitilebilir. Budama, eski bir uygulamadır, canlı toprak üstü organlarına uygulanan kesme, bükme, tomurcuk, sürgün ve yaprak alma gibi işlemlerdir. Bütün bu işlemler bitkilerde verim ve gelişme arasında fizyolojik bir denge kurulması ve bunun mümkün olduğu kadar uzun süre korunmasına yöneliktir. Budama çeşitleri a) Şekil budaması, b) Ürün budaması, c) Gençleştirme budaması. nedenle, budamalar amaca en uygun şekilde olmalıdır. Gençleştirme budaması nedir? C) Gençleştirme Budaması: Yaşlanmış veya kendi hallerine bırakılması sonucu verim devresinden çıkmak üzere bulunan ağaçlarda uygulanır, küçültülür. Meydana gelen obur dallar kuvvetli sürgünlerden taç için uygun olanlar bırakılır, diğerleri kesilir. Ağaç kabuğu çok serttir çünkü ağacı hasardan korumak zorundadır. Kök kalınlaştıkça büyüdüğü alanı kaplar ve daha fazla genişleyemez hale gelir. Beton durumunda genişleyen kök onu kaldırır çünkü sert maddeyi aşağı itemez, bu nedenle güçlendirilmemiş beton kırılgan olduğundan çatlar veya ağaç kökleri toprakta ilerleyemez ise kuruma eğilimine girebilir. Ağaçlarımızın kurumasını engellemek ve korumak için uygun budama çalışmalarının yapılması gerekmektedir.
Ordu’da yol kenarlarındaki uzun boylu çınar ağaçları başta olmak üzere can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüren ağaçlarda budama yapılacak.

Ordu Büyükşehir Belediyesi ekipleri, parklar ve yol kenarlarındaki uzun boylu çınar ağaçları başta olmak üzere can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüren ağaçlarda budama çalışması gerçekleştirecek. Yapılan çalışma can ve mal güvenliğini korumanının yanı sıra ağaçlarında daha bakımlı olmasını sağlayacak.

2019 yılından bu yana 24 bin adet ağaç ve ağaççık, 615 bin adet çalı, yer örtücü ve sarmaşığın yanı sıra 5 milyon 901 bin 800 adet mevsimlik çiçek dikimi yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi yeşile ve yeşil alanlara büyük önem veriyor. Büyükşehir Belediyesi bir yandan parklar ve yeşil alanlarda bakım çalışmalarına devam ederken, diğer yandan da ağaç budama işlemleri gerçekleştiriyor.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte il genelindeki parklar ve yol kenarları başta olmak üzere bu alanlarda güvenliği tehdit eden çınar ağaçları bakım ve budama işlemleri yapılacak. Çalışma şehir merkezleri ve yol kenarlarındaki yüksek boylu ağaçların devrilme, dal kırılmadı gidi tehlikelerin en aza indirilmesi için gerçekleştirilecek.

AKADEMİSYENLER EĞİTİM VERDİ

Büyükşehir Belediyesi Parklar ve Yeşil Alanlar Dairesi tarafından gerçekleştirilecek çalışma belirlenen program dahilinde alanında uzman akademisyenlerin gözetiminde hayata geçecek. Bu kapsamda akademisyenlerin katılımı ile budama eğitim semineri gerçekleştirildi. İlgili birim amirleri ve budama yapacak personelin katılımı ile gerçekleşen eğitimlerde budamanın detayları anlatıldı. Bundan sonraki aşamada ise sahaya inecek ekipler yine akademisyen gözetiminde uygulamalı eğitimler alarak çalışmalara başlayacak.

BUDAMA İŞLEMİ NEDEN ÖNEMLİ?

Çınar ağacı budaması, bu büyümeyi kontrol etmek, ölü veya hastalıklı materyali çıkarmak ve güçlü bir form geliştirmek için faydalıdır. Bitkiler budamaya karşı çok dayanıklıdır ve çeşitli formlara eğitilebilir. Budama, eski bir uygulamadır, canlı toprak üstü organlarına uygulanan kesme, bükme, tomurcuk, sürgün ve yaprak alma gibi işlemlerdir. Bütün bu işlemler bitkilerde verim ve gelişme arasında fizyolojik bir denge kurulması ve bunun mümkün olduğu kadar uzun süre korunmasına yöneliktir.

Budama çeşitleri a) Şekil budaması, b) Ürün budaması, c) Gençleştirme budaması. nedenle, budamalar amaca en uygun şekilde olmalıdır.

Gençleştirme budaması nedir?

C) Gençleştirme Budaması: Yaşlanmış veya kendi hallerine bırakılması sonucu verim devresinden çıkmak üzere bulunan ağaçlarda uygulanır, küçültülür. Meydana gelen obur dallar kuvvetli sürgünlerden taç için uygun olanlar bırakılır, diğerleri kesilir.

Ağaç kabuğu çok serttir çünkü ağacı hasardan korumak zorundadır. Kök kalınlaştıkça büyüdüğü alanı kaplar ve daha fazla genişleyemez hale gelir. Beton durumunda genişleyen kök onu kaldırır çünkü sert maddeyi aşağı itemez, bu nedenle güçlendirilmemiş beton kırılgan olduğundan çatlar veya ağaç kökleri toprakta ilerleyemez ise kuruma eğilimine girebilir. Ağaçlarımızın kurumasını engellemek ve korumak için uygun budama çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.