FINDIK PİYASASINDA ÇOK KONUŞULACAK AÇIKLAMA
FINDIK PİYASASINDA ÇOK KONUŞULACAK AÇIKLAMA
Düşük olan fındık fiyatına sadece üreticiler değil manavlarda tepkili. Bu manavlardan biri olan Yılmaz Bindaş, “Serbest piyasa hakimiyetini elinde bulunduran bir iki firma ve onların borazanlığını yapan Karadeniz İhracatçılar Birliği fındık fiyatını aşağıda tutuyor” dedi.
Üretimde ve ihracatında dünya lideri olduğumuz milli bir ürünümüz olan fındık üretici açısından bir türlü istenilen değerine ulaşmıyor. Her fındık sezonunda yaşadığımız tartışmalar bir türlü son bulmuyor.
Bu durumun nedenlerini ise Ordu’nun Altınordu ilçesinde fındık manavlığı yapan Yılmaz Bindaş anlattı. Bindaş fındık fiyatının bilinçli olarak değerinin altında tutulduğunu savundu.
“ŞUANDA 60 LİRA OLMALI”
Geçmişte fındık fiyatının 7 dolar seviyelerini dahi gördüğünü söyleyen Bindaş, “2022 yılı mahsulü piyasaya inmeye başladığında 43-53 TL arasında bulunan fiyat nasıl aşılır. Fındık yükselir mi? Sürekli bu soru ile karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda fiyatlarını analiz ettiğimizde döviz bazında kabuklu fındıkta 7 dolar seviyelerini görmüş olan fındık bir önceki sene başlamış olduğu 3,30 dolar seviyesinin altında Helen 2,40 dolar seviyelerinden işlem görmektedir. Geçen seneki başlangıç noktasına gelebilmesi için fiyatların 60 TL civarında olması gerekmektedir. Zirve noktası olan 7 dolar seviyesi ise 127 TL seviyelerindedir.”
KARADENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ’Nİ SUÇLADI
Fiyatın bilinçli olarak düşük tutulduğunun altını çizen Yılmaz Bindaş, “Fiyatı aşağıda tutma başarısı ise kime aittir. Tabiî ki serbest piyasa hakimiyetini elinde bulunduran bir iki firma ve onların borazanlığını yapan Karadeniz İhracatçılar Birliği yöneticilerine. Devletin destekleme alım fiyatları (TMO) piyasa gerçeklerini karşılamasa da en azından meydanı boş bırakmamaktadır. Yoksa bunlar üreticiye yağmurlu havada su bile içirmeyecekler. Yıllık 350 bin ton civarında seyreden bir yurtdışı talebi varken talep az piyasa daralıyor tarzında açıklamaları daha ilk haftadan yaparsanız üreticinin, tüccarın, entegre tesis sahiplerinin aklıyla alay etmiş olursunuz.”
“FİYATLAR AŞAĞI YÖNLÜ”
Ferrero’nun piyasayı mahvettiğini söyleyen Bindaş, “Malum Cumhurbaşkanımızın 52 TL alan bazlı destekleme ile 54 TL seviyelerine varan TMO fiyatlarını açıklamasından bir süre sonra Ferrero firması 48-49 TL fiyatlardan fındık alacağını ilan etti. Bunun içinde kendisinin belirlediği birkaç firmayı kullanarak serbest piyasanın tabiri caizse içine etti. Belirli bir kota ile anlaşma yapan birkaç firma Ferrero firmasının değirmenine su taşıyor. Onlarda kendi karlarını düşünüyor. TMO, Ferrero firması ve onların dışında ise çoğunluğu oluşturan üçüncü bir piyasa daha var. Bu piyasa ise gerçek serbest rekabetin olduğu gerçek fiyatların olduğu bir piyasa ve halen fiyatlar 43,50 civarında seyrediyor ve fiyatlar biraz baskı altında ve şu an aşağı yönlü gözüküyor.”
Fiyatın yükselmesi için yapılması gerekenler konusunda ise Bindaş, “Peki bu piyasa da dengeler nasıl değişir. Arzın en yüksek olduğu bir dönemdeyiz. İhtiyaç sahibi üreticiler mecburen harmandan fındığı direk satmaya götürüyor. Ferrero firması şu an sütün kaymağını fındığın kalitelisini yemledikleri sayesinde rahat rahat alıyor. Aslında onlar alet olmasa Ferrero firmasına 3-5 kuruşa tav olmasalar piyasa daha iyi işleyecek ama Ferrero firması fındık piyasasının satranç tahtasında hamlelerini iyi yapıyor. Onları cezbediyor.
Ama harman dönemi bitince piyasa gerçekleri değişecek fındığını depoya kaldırandan fındık almak zorlaşacak arz azalacak ne Ferrero firması nede serbest piyasa istediği kadar fındığı bulamayacak, bir yandan da TMO sürekli fındık almaya devam edecek ta ki piyasa daralınca, talep arzı geçince fiyatlar TMO’nun da aldığı fiyatların üzerine çıkacak. Yani her zamanki gibi beklemeye tahammülü olan ürününü daha iyi fiyatlara verecek. Tavsiyem ürününüzü bozulmayacak şekilde kurutup depolayın bekleyin. Fındık her zaman altındanda kıymetlidir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.