5 MİLYON LİRALIK PROJE HAYATA GEÇİYOR
5 MİLYON LİRALIK PROJE HAYATA GEÇİYOR
ODÜ'lü Akademisyenlerin DOKAP'tan 5 milyon TL bütçeli "Model Hayvancılık ve Eğitim Merkezi Projesi" hayata geçiriliyor. DOKAPın desteğini kapan akademisyenler tarafından hayata geçirilecek projeyle bölge ekonomisine ciddi katkı sağlaması hedefleniyor.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından hazırlanan ve tüm Karadeniz Bölgesi'nde örnek teşkil edecek olan "Doğu Karadeniz Bölgesi Hayvancılığını Geliştirmek Üzere Üniversite Eğitim, Araştırma, Uygulama Faaliyetleri ile Üreticilerin Eğitimine Yönelik Model Hayvancılık Tesisleri ve Eğitim Merkezi Kurulması" adlı proje için çalışmalara hız verildi.
Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail DURMUŞ ile Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Alkan, geçtiğimiz ay DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından bölge kalkınma planlarına uygun olarak kabul edilen ve 5 Milyon TL bütçe ayrılan projenin hayata geçirilmesi amacıyla gerekli alt yapı çalışmalarının detaylarını oluşturdu.
Hayvancılık Eğitim Tesisleri Kurulacak.
Hayvancılık faaliyetlerinin artırılması ile üretim aşamalarından pazarlamaya kadar çeşitli iş kollarında bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağı öngörülen projenin uygulanması amacıyla Ordu Üniversitesi'ne tahsis edilen Turna Suyu Saraycık Mevkii'nde bulunan 14 dönümlük arazi üzerine eğitim ve araştırma amacıyla hayvancılık tesisleri kurulacak. DOKAP tarafından ayrılan 5 milyon TL bütçenin 2015 Ocak Ayı itibariyle Üniversitemize aktarılmasıyla birlikte proje çizim çalışmalarının bitirilerek Nisan 2015 itibariyle projenin inşaatına başlanılması ve 2 yıl içerisinde de bitirilmesi hedefleniyor.
Hayvancılık tesisleri 11 adet üniteden oluşacak.
Turna Suyu Mevkii'nde 14 dönüm arazi üzerine kurulacak olan tesislerde; siyah alaca, jersey, simental ve esmer gibi çeşitli kültür ırklarından oluşacak 25 adet kapasiteli büyükbaş hayvan ünitesi, bölge için uygun farklı keçi ve koyun ırklarından oluşacak 50 adet kapasiteli küçükbaş hayvan ünitesinin yanı sıra 2000 adet kapasiteli damızlık tavuk kümesi, 2500 adet kapasiteli yumurta tavukçuluğu kümesi, 2700 adet kapasiteli civciv büyütme kümesi, 7500 adet kapasiteli kuluçka ünitesi, 50 koloni kapasiteli arıcılık ünitesi ile saatte 2500 kg üretim kapasiteli karma yem ünitesi yer alacak. Son sitem teknoloji ile donatılacak olan tesislerde ayrıca yem analiz laboratuvarı ile Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin bıldırcın, keklik, bec tavuğu ve etlik piliç gibi kanatlı hayvan türleri üzerinde araştırma yapabilecekleri araştırma ünitesi kurulacak.
Üretilen sütler Süt Ürünleri İşleme Tesisleri'nde değerlendirilecek.
Hayvancılık alanında üreticilerin eğitimi için her türlü ayrıntının düşünüldüğü proje kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütlerin de değerlendirilmesi amacıyla peynir, tereyağı, yoğurt ve ayran üretimi için süt ürünleri işleme ünitesi de proje planları içerisinde yer alacak.
Çevreye duyarlı tesis anlayışı ile mükemmel görünüm sağlanacak.
Etrafının çeşitli bitki ve ağaç türleri ile peyzaj düzenlemelerinin yapılacağı tesisler çevreye de duyarlı olacak şekilde tasarlandı. Yaşanabilir bir çevre anlayışı ile tesislerdeki atıkların bertaraf edilmesi amacıyla sanayi tipi sıvı atık arıtma ünitesi de kurulacak.
Üniversite Kampüsü'ne "Hayvancılık Eğitim Merkezi" yapılacak.
Turna suyu mevkiine kurulacak olan hayvancılık tesislerinin yanı sıra üreticilere tüm teknik ve teorik eğitimin verilebilmesi amacıyla üniversite kampüsü içerisine de eğitim binası inşa edilecek. Yaklaşık 1000 m2 alan üzerine kurulması düşünülen ve üreticilerin barınması için 20 yataklı misafirhane, dershane, yemekhane, lobi ve toplantı salonlarının yer alacağı eğitim binasında üreticilere Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyeleri tarafından hayvan yetiştirme ve besleme tekniklerinden hayvan ıslahına kadar çeşitli konularda bilgi verilecek. Eğitimin uygulama kısmı ise hayvancılık tesislerinde yürütülecek.
Proje, Bölge Ekonomisine Ciddi Katkılar Sağlayacak.
Karadeniz Bölgesinde ilk olacak olan projenin geliştirilmesine önderlik eden Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Durmuş, projenin uygulanmaya başlamasıyla birlikte bölge ekonomisine yapacağı katkıya dikkat çekerek köyden kente yapılan göç oranlarını da azaltacağını söyleyerek şunları belirtti:
"Bu proje bölgemizdeki üreticiler için yönlendirici olacağı gibi bölge ekonomisine de çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Bu bağlamda geçtiğimiz aylarda uygulamaya geçen 'Fındık Altında Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu' projemiz üreticilere ek gelir oluşturması nedeniyle yoğun ilgi gördü. Aynı şekilde Hayvancılık Tesisleriyle de özellikle hedef kitlemizi oluşturan kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızı bilinçlendirmek suretiyle bölgeye uygun hayvancılık modellerini devreye koyarak, fındığın yanında ilave gelir kaynaklarının oluşturulmasını amaçlıyoruz."
Projenin Eğitim ve Yayım Koordinatörlüğünü üstlenen Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Sezai Alkan'da Karadeniz Bölgesi'nde bu düzeyde bir işletme modelinin ilk olacağını, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne ciddi bir altyapı kazandırılacağını, bölge üreticilerin hayvancılık konusundaki bilgi eksikliklerinin giderileceğini, zamanla da bölge ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını belirtti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.