'FİYATI ÜÇ-BEŞ TANE ALICI BELİRLİYOR'

Fındık (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.03.2016 - 17:16, Güncelleme: 05.01.2023 - 05:10 2390+ kez okundu.
 

'FİYATI ÜÇ-BEŞ TANE ALICI BELİRLİYOR'

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “400 bin ailenin tek geçim kaynağı olan, fındıkta tekelleşme var. Alıcısı birkaç tane, satıcısı yüz binlerce. Fiyatı kim belirliyor. Üç beş tane alıcı belirliyor.” dedi.
Fındıkta TMO’nun devreye girmemesi. Hafta sonu yapılan toplantının ardından açıklama yapmamakla eleştirilen Türkiye Ziraat Odaları Borsaları Başkanı Şemsi Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin gerekli olduğu durumlarda piyasaya girmemesinin nelere mal olduğunu fındıkta açıkça görüldüğünü söyledi. 400 bin ailenin tek geçim kaynağı olan fındıkta, fiyatlardaki düşüş ve üreticideki endişeli bekleyişin devam ettiğine, serbest piyasada fındık fiyatlarının, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girmemesi nedeniyle bazı üretim merkezlerinde 8 lira 50 kuruşa kadar gerilediğine dikkati çeken Bayraktar, şöyle dedi: “26 Şubat-1 Mart 2016 tarihleri arasında, fındık fiyatları, Ordu’da 9 lira 50 kuruştan 8 lira 70 kuruşa, Giresun’da 11 liradan 9 lira 75 kuruşa, Arsin’de 8 lira 75 kuruştan 8 lira 50 kuruşa, Terme’de 9 lira 10 kuruştan 9 liraya, Düzce’de 9 lira 80 kuruştan 9 lira 30 kuruşa, Akyazı’da 9 liradan 8 lira 50 kuruşa, Hendek’te 9 lira 20 kuruştan 8 lira 60 kuruşa, Kocaali’de 9 liradan 8 lira 60 kuruşa, Karasu’da 9 liradan 8 lira 60 kuruşa indi.” Üreticilerin, fiyatlardaki bu düşüşe engel olunması konusunda, fındık üretim merkezlerimizdeki Ziraat Odaları ve Genel Merkez üzerinde büyük bir baskısı bulunduğunu belirten Bayraktar, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin gerekli olduğu durumlarda piyasaya girmemesinin nelere mal olduğunu fındıkta açıkça görüyoruz. Zaman kaybetmeden, zararın boyutu daha fazla büyümeden Toprak Mahsulleri Ofisi, piyasaya girmeli, fındık alımı yapmalıdır. Bizler, üreticinin anayasal meslek örgütü, temsilcisi olarak elimizi taşın altına koymaktan da hiçbir zaman kaçınmadık ve kaçınmayacağız. Tarladan sofraya yaşanan büyük fiyat farklılıklarının giderilmesinde, özellikle son günlerde yoğunlaşan çabaların, alınan tedbirlerin de farkındayız. Her zaman, ilgili bakanlıkların, kurum ve kuruluşların sorunların çözümüne yönelik her adımını sonuna kadar destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz.” Fındıkta tekelleşme olduğunu belirten Bayraktar, “Fındıkta tekelleşme var. Alıcısı birkaç tane, satıcısı yüzbinlerce. Fiyatı kim belirliyor. Üç beş tane alıcı belirliyor. Nasıl serbest piyasa ekonomisi işliyor burada? İşlemiyor. Fiyatı istediği gibi belirliyor. Tekelleşme sonucunda tüketici fındığı bakın marketlere kaç paraya yiyor. Pahalı yiyor. Burada müdahale olması gerekiyor dediğimiz bu. Burada bir tekelleşme var. Üreticimizde bizi baskılıyor. Sürekli ‘fındık fiyatları düştü’ diyorlar. Sürekli bize bir baskı geliyor. Biz de bu baskıyı hükümetimize götürüyoruz. Çözüm yollarını bir an evvel devreye sokmaya çalışıyoruz.”
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “400 bin ailenin tek geçim kaynağı olan, fındıkta tekelleşme var. Alıcısı birkaç tane, satıcısı yüz binlerce. Fiyatı kim belirliyor. Üç beş tane alıcı belirliyor.” dedi.

Fındıkta TMO’nun devreye girmemesi. Hafta sonu yapılan toplantının ardından açıklama yapmamakla eleştirilen Türkiye Ziraat Odaları Borsaları Başkanı Şemsi Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin gerekli olduğu durumlarda piyasaya girmemesinin nelere mal olduğunu fındıkta açıkça görüldüğünü söyledi.

400 bin ailenin tek geçim kaynağı olan fındıkta, fiyatlardaki düşüş ve üreticideki endişeli bekleyişin devam ettiğine, serbest piyasada fındık fiyatlarının, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girmemesi nedeniyle bazı üretim merkezlerinde 8 lira 50 kuruşa kadar gerilediğine dikkati çeken Bayraktar, şöyle dedi:

“26 Şubat-1 Mart 2016 tarihleri arasında, fındık fiyatları, Ordu’da 9 lira 50 kuruştan 8 lira 70 kuruşa, Giresun’da 11 liradan 9 lira 75 kuruşa, Arsin’de 8 lira 75 kuruştan 8 lira 50 kuruşa, Terme’de 9 lira 10 kuruştan 9 liraya, Düzce’de 9 lira 80 kuruştan 9 lira 30 kuruşa, Akyazı’da 9 liradan 8 lira 50 kuruşa, Hendek’te 9 lira 20 kuruştan 8 lira 60 kuruşa, Kocaali’de 9 liradan 8 lira 60 kuruşa, Karasu’da 9 liradan 8 lira 60 kuruşa indi.”

Üreticilerin, fiyatlardaki bu düşüşe engel olunması konusunda, fındık üretim merkezlerimizdeki Ziraat Odaları ve Genel Merkez üzerinde büyük bir baskısı bulunduğunu belirten Bayraktar, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin gerekli olduğu durumlarda piyasaya girmemesinin nelere mal olduğunu fındıkta açıkça görüyoruz. Zaman kaybetmeden, zararın boyutu daha fazla büyümeden Toprak Mahsulleri Ofisi, piyasaya girmeli, fındık alımı yapmalıdır. Bizler, üreticinin anayasal meslek örgütü, temsilcisi olarak elimizi taşın altına koymaktan da hiçbir zaman kaçınmadık ve kaçınmayacağız. Tarladan sofraya yaşanan büyük fiyat farklılıklarının giderilmesinde, özellikle son günlerde yoğunlaşan çabaların, alınan tedbirlerin de farkındayız. Her zaman, ilgili bakanlıkların, kurum ve kuruluşların sorunların çözümüne yönelik her adımını sonuna kadar destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz.”

Fındıkta tekelleşme olduğunu belirten Bayraktar, “Fındıkta tekelleşme var. Alıcısı birkaç tane, satıcısı yüzbinlerce. Fiyatı kim belirliyor. Üç beş tane alıcı belirliyor. Nasıl serbest piyasa ekonomisi işliyor burada? İşlemiyor. Fiyatı istediği gibi belirliyor. Tekelleşme sonucunda tüketici fındığı bakın marketlere kaç paraya yiyor. Pahalı yiyor. Burada müdahale olması gerekiyor dediğimiz bu. Burada bir tekelleşme var. Üreticimizde bizi baskılıyor. Sürekli ‘fındık fiyatları düştü’ diyorlar. Sürekli bize bir baskı geliyor. Biz de bu baskıyı hükümetimize götürüyoruz. Çözüm yollarını bir an evvel devreye sokmaya çalışıyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.