KARAN: DESTEKLERLE BİR ÇUVAL GÜBRE DAHİ ALINAMIYOR

Fındık (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 15.02.2022 - 15:41, Güncelleme: 05.01.2023 - 05:10 3252+ kez okundu.
 

KARAN: DESTEKLERLE BİR ÇUVAL GÜBRE DAHİ ALINAMIYOR

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, devlet tarafından fındık üreticilerine verilen alan bazlı gelir desteği ile gübre ve mazot desteğinin bir çuval gübre almadığını kaydetti.   Karan, fındık üreticilerine dönüm başına 170 lira alan bazlı, 26 lirada gübre ile mazot desteği verildiğini hatırlatarak, gübre fiyatlarının 200 liranın altına çekilmesini, alan bazlı gelir desteği miktarının artırılmasını istedi.   “8 LİRA GÜBRE DESTEĞİNİN HİÇBİR ANLAMI KALMADI” Yüksek verim ve randıman için fındıkta mutlaka gübreleme yapılması gerektiğinin altını çizen Karan, Tarım Kredi Kooperatifi tarafından gübre fiyatlarında yüzde 30 varan indirime gidilmesine rağmen halen üreticilerin bahçelerine gübre atamadığını ifade etti.   Fındık üreticilerine dekara verilen 8 liralık gübre desteğinin hiçbir anlamı kalmadığına dikkat çeken Karan, “2020 yılının ocak ayında fındık bölgesinde kullanılan (CAN) kalsiyum amonyum nitrat gübresinin 50 kilogramlık çuvalı 110 lira iken, 2022 Ocak ayında ve şimdi 360-380 lira arasında değişiyor. Yine 2020 yılı ocak ayında 20:20:20 50 kilogramlık kompoze gübre 120-130 lira civarındayken 2022 Ocak ayında ve şu anda 400 liradır.   “FİYAT DÜŞMEZSE ÜRETİCİ GÜBRE ATAMAZ, VERİM VE KALİTE DÜŞER” Üretimde verimi artırmamız için gübre destekleri ya arttırılmalı veya çiftçinin kullandığı gübrenin yarısı sübvanse edilmelidir. Gübre fiyatları 200 lira bandının altına düşmediği sürece, üretici bahçesine gübre atamayacak, fındıkta verim ve kalite düşecektir. Buda dünya fındık üretim ve ihracatında lider konumda bulunan Türkiye’nin kan kaybetmesine yol açacaktır” dedi.   “ALAN BAZLI GELİR DESTEĞİ ASKIDAN İNMEDEN ARTIRILMALI” Karan, fındıkta alan bazlı gelir desteği miktarının acilen güncellenerek artırılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile bölge milletvekillerine seslenerek, dönüm başına 2014 yılından beri 170 lira olarak ödenen desteğinin dolar kuru ve artan girdi maliyetleri karşısında eriyip kaybolduğunu, şu anda askıda olan 2021 yılı destek ödemelerinin askıdan inmeden yeniden belirlenmesini gerektiğini bildirdi.   Karan, stratejik öneme sahip buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üretimi yapan çiftçilere mevcut desteklere ilave ‘Ek Girdi Desteği’ olarak dekara 50 lira ödeme yapılacağının açıklandığını da hatırlatarak, fındığında Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu sözlerine ekledi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, devlet tarafından fındık üreticilerine verilen alan bazlı gelir desteği ile gübre ve mazot desteğinin bir çuval gübre almadığını kaydetti.

 

Karan, fındık üreticilerine dönüm başına 170 lira alan bazlı, 26 lirada gübre ile mazot desteği verildiğini hatırlatarak, gübre fiyatlarının 200 liranın altına çekilmesini, alan bazlı gelir desteği miktarının artırılmasını istedi.

 

“8 LİRA GÜBRE DESTEĞİNİN HİÇBİR ANLAMI KALMADI”

Yüksek verim ve randıman için fındıkta mutlaka gübreleme yapılması gerektiğinin altını çizen Karan, Tarım Kredi Kooperatifi tarafından gübre fiyatlarında yüzde 30 varan indirime gidilmesine rağmen halen üreticilerin bahçelerine gübre atamadığını ifade etti.

 

Fındık üreticilerine dekara verilen 8 liralık gübre desteğinin hiçbir anlamı kalmadığına dikkat çeken Karan, “2020 yılının ocak ayında fındık bölgesinde kullanılan (CAN) kalsiyum amonyum nitrat gübresinin 50 kilogramlık çuvalı 110 lira iken, 2022 Ocak ayında ve şimdi 360-380 lira arasında değişiyor. Yine 2020 yılı ocak ayında 20:20:20 50 kilogramlık kompoze gübre 120-130 lira civarındayken 2022 Ocak ayında ve şu anda 400 liradır.

 

“FİYAT DÜŞMEZSE ÜRETİCİ GÜBRE ATAMAZ, VERİM VE KALİTE DÜŞER”

Üretimde verimi artırmamız için gübre destekleri ya arttırılmalı veya çiftçinin kullandığı gübrenin yarısı sübvanse edilmelidir. Gübre fiyatları 200 lira bandının altına düşmediği sürece, üretici bahçesine gübre atamayacak, fındıkta verim ve kalite düşecektir. Buda dünya fındık üretim ve ihracatında lider konumda bulunan Türkiye’nin kan kaybetmesine yol açacaktır” dedi.

 

“ALAN BAZLI GELİR DESTEĞİ ASKIDAN İNMEDEN ARTIRILMALI”

Karan, fındıkta alan bazlı gelir desteği miktarının acilen güncellenerek artırılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile bölge milletvekillerine seslenerek, dönüm başına 2014 yılından beri 170 lira olarak ödenen desteğinin dolar kuru ve artan girdi maliyetleri karşısında eriyip kaybolduğunu, şu anda askıda olan 2021 yılı destek ödemelerinin askıdan inmeden yeniden belirlenmesini gerektiğini bildirdi.

 

Karan, stratejik öneme sahip buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üretimi yapan çiftçilere mevcut desteklere ilave ‘Ek Girdi Desteği’ olarak dekara 50 lira ödeme yapılacağının açıklandığını da hatırlatarak, fındığında Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.