FINDIKTA İPLER TMO'DA
FINDIKTA İPLER TMO'DA
TMO’nun önemli bir regülatör görevi yaptığına işaret eden Arslan Soydan, bundan sonraki süreçte TMO’ya çok daha önemli bir görev düştüğüne işaret etti.
TMO’nun bu önemli görevinin piyasaya fındık sürerken izleyeceği politika olduğunun altını çizen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Ordu Ziraat Odaları Genel Koordinatörü, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, elindeki fındığı önümüzdeki yılın fındık fiyatını düşünerek, 2023 yılı bahar ayından sonra satması gerektiğini söyledi.
Başkan Soydan, sezon başından bu yana Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) izlediği alım politikasından memnun olduklarını, bundan sonraki süreçte izleyecekleri politikanın ise çok daha önemli olduğuna dikkat çekerek gazetemiz Ünye Kent’e şunları söyledi;
Sezona erken girilmesini istemiştik, erken girildi
“TMO 31 Aralık 2022 tarihinde alımlarına son verdi. Bizim hasat dönemi öncesinde TMO’nun alımlara erken girmesi için Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak girişimlerimiz olmuştu . Nitekim bu şekilde oldu, TMO 22 Ağustos 2022 itibari ile fındık alımını başlattı. Kiloda verdiği 52-53 TL’lik bir fiyatla birlikte TMO piyasada önemli bir regülatörlük görevi yaptı, müdahale alımını gerçekleştirdi. Serbest piyasa ise bunun karşısında 43 TL ile 47 TL arasında fındık aldı. Bu durum karşısında üreticimizin ağırlıklı tercihi TMO oldu.
Serbest piyasa fiyatı TMO’nun üstünde…
TMO 31 Aralık 2022 tarihinde alımı durdurması ile ilgili ana depoların açık tutulması ve buralarda fındık alınması için talebimiz oldu. Ama Aralık ayının son haftasına geldiğimizde serbest piyasanın TMO’nun alım fiyatları üstüne çıktığını gördük. Şuanda da serbest piyasa 55 TL’lerin üzerinde devam ediyor. Tabi piyasada fazla da fındık kalmadı. Fiyatların da bu fiyatlar üzerinde devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu durumda TMO2nun alım yapmak üzere açık depo tutmasına gerek kalmadı.
En çok fındığı bu sezon aldı
TMO bu yıl hem alım kriterlerinde biraz daha gevşetme yaparak alımlara devam etti. Ayrıca TMO’nun son yıllarda müdahale alımlarına bakıldığında en fazla bu sene fındık aldığını görüyoruz. Resmi bir açıklama henüz yapılmamakla birlikte 200 bin tonlara yakın fındık aldığını duyuyoruz.
TMO’nun görevi bundan sonrası için çok daha önemli
Bundan sonraki süreçte TMO’ya çok daha önemli bir görev düşüyor. Fındığın sürecini, mevsim şartlarını, fiyat politikasını, üreticinin elinde fındık ne kadar var buna göre satış sürecini değerlendirmeli. En azından ilkbaharı geçmemiz lazım. TMO elindeki fındığın satışını o süreçlere doğru değerlendirmesi lazım. Tabi ki bunda fiyatın belirlenmesi de önemli. Serbest piyasa fiyatlarının da üzerlerinde, gelecek yılın fiyatlarını da düşünerek satışta ona göre fiyat politikası gerçekleştirmesi lazım. Gelecek yılın ürün fiyatında belirleyici olacak en önemli faktör TMO’nun elindeki fındığı satarken uygulayacağı politikadır. Bu konuyu dikkatle izliyoruz.” Ünye KENT Haber/Yücel ARSLANTEKE
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.