SAYACALILAR, MADENE KARŞI DAVA AÇTI
SAYACALILAR, MADENE KARŞI DAVA AÇTI
Ulubey Sayaca’da kurulması planlanan maden ocağına karşı dava açan mahalleliler, “Bizim karşı olduğumuz maden değil. Oldubitti ile hareket edilmesi”
Ordu’nun Ulubey ilçesine bağlı Yeni Sayaca Mahallesi halkı, Sayaca Mahallesi ve Çatallı Mahallesi arasında ÇED raporu gerek olmaksızın madencilik faaliyetine izin verilmesi nedeniyle İdari Yargıda yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açarak basın açıklaması yaptı.
Ordu Adliyesi önünde açıklama yapan mahalleliler de, “Bizim karşı olduğumuz maden ve madencilik değil. Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmaksızın oldubitti ile hareket edilmesidir. Köyümüzde sahip olduğumuz, bahçelerimiz, tarlalarımız, hatta maden şirketinin göz diktiği ormanlarımız bile dedelerimizden miras. Bizde torak, bahçeler namustur. Görüyoruz ki müjde denilen maden, bizim topraklarımızın kendisi. Bu coğrafyada yaşam alanları bozulmadan, yüzlerce metre derinlikten petrol, doğalgaz çıkarmaya benzemiyor bu madencilik. Bizler yaşam alanı olan Yeni Sayaca köyümüzün böyle bir madencilikle tahrip ve talan edilmesine karşıyız.”
Yeni Sayaca Köyü sakinleri olarak tek yürek olduklarını belirten mahalleliler, “Köyümüzde sahip olduğunuz fındık bahçeleri tarlaları hatta sözde bu maden şirketlerinin göz diktiği ormanlarımız bile dedelerimizden miras. Bizde toprak bahçeler namustur gelecek nesillere korunarak devredilecek kutsal emanetlerdir. Görüyoruz ki müjde bulduk denilen maden bizim topraklarımızın kendisi. Bu coğrafyanın yaşam alanlarımızın dokusu bozulmadan yüzlerce metre derinlikten petrol doğalgaz çıkarmaya benzemiyor bu madencilik.”
Yakın zamanda yaşanan sel felaketinin tahribatları çoğu yerde telafi edilemeyecek durumda olduğu belirtilen açıklamada, “Habitat diyoruz doğal hayat diyoruz iklim ve bitki örtüsü yüz yıllardır barışık canlı bir doku olmuş dokunmaya gelmez. En basit bir yol çalışması bile önü alınamaz erozyonlara heyelanlara toprak kayıplarına sebep olabilirken sözde bu madencilik kimi yerde yer yüzeyinin 100 metre altına kadar ilerleyecek milyonlarca metreküp toprağın kaldırılarak sözde üzeri kapatılıp doğaya ve sahiplerine iadesinden bahsediliyor. İnanılır gibi değil. Yapılan tahribat sözde kazı alanıyla bile sınırlı kalmayacağının hepimiz farkındayız. Asırlık ağaçların olduğu ormanlarımız ve dekara 250 kg’a kadar fındık verimine e sahip bahçelerimiz bu coğrafyanın vazgeçilmez korunağı ve zenginliğidir. Neredeyse doğrudan veya dolaylı olarak 5000 kişinin geçim kaynağıdır.
Böyle bir madenciliğe karşı olduğumuza dair köy halkı olarak toplu imzalarla Çevre İl Müdürlüğüne yazımızı yazdık cevap bekliyoruz. Bu günde yürütmenin durdurulması için ORÇEV derneğimizin de katkılarıyla mahkeme sürecimizi başlatıyoruz. Bizler yaşam alanımız olan Yeni Sayaca Köyümüzün böyle bir madencilikle talan ve tahrip edilerek katledilmesine karşıyız.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.