ORDU'NUN GELECEĞİNİ MADENLER BELİRLEYECEK!

Ordu Gündemi (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 21.11.2023 - 01:12, Güncelleme: 21.11.2023 - 01:12 5131+ kez okundu.
 

ORDU'NUN GELECEĞİNİ MADENLER BELİRLEYECEK!

Ordu’da maden aramaları dikkat çekiyor. MTA’nın raporlarından anlaşılan, önümüzdeki dönemlerde de maden konusu Ordu gündeminde daha çok olacak.
Fatsa’daki altın madeninden sonra Korgan ve Aybastı’da maden sahalarına ruhsat verilmesi ve Ulubey’de Akoluk’ta altın ve Sayaca’da bentonit maden sahalarının açılması için ihale sürecinin başlaması tepkilere yol açmıştı.   Akoluk’ta gelen tepkiler üzerine altın madeni için ihale süreci ertelenirken, Sayaca Mahallesi’nde kurulmak istenen bentonit maddeni için yöre halkı tarafından ÇED raporu gerekli değildir kararının iptali için başlatılan hukuki mücadele ise devam ediyor. Ancak Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) tarafından hazırlanan raporlara göre Ordu’da önümüzdeki yıllarda maden arama çalışmaları ve bölge halkının verdiği mücadeleleri daha çok duyacak gibiyiz. SAYACA’DAKİ REZERV 2 MİLYON TON Özellikle Ünye ve Ulubey’deki altın rezervleriyle yine Ulubey’in Sayaca Mahallesi’nde tam 2 milyon ton rezerv olan kaolen madenleriyle birlikte Ordu’da maden konusu hiç gündemden düşmeyecek gibi görünüyor. FINDIK ŞEHRİ ORDU MADEN ŞEHRİ Mİ OLUYOR? Ülke ve il ekonomisinin büyümesi için hayati derecede önemli olan madenlerin çıkarılması ve ekonomiye kazandırılması için çevreye zarar vermeyecek yöntemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması için gerekli adımların atılması gerekmekte. Görülen o ki, dünyanın en fazla fındık üretilen ili olan Ordu’daki bu maden rezervleri, gelecekte Ordu’nun maden şehri olacağının ipuçlarını veriyor. Peki Ordu’da nerede, ne kadar ve hangi maden rezervleri var? İşte o soruların cevabı; NEREDE NE KADAR MADEN VAR? Ünye’nin Kumarlı Mevkii ile Ulubey İlçesi’nin Akoluk ve Sayaca bölgelerinde altın yatakları bulunduğu belirlendi. Akoluk’ta altın miktarının 1 milyon ton, Sayaca’da 17 bin ton, Ünye-Kumarlı bölgesinde ise 1 ton kapasitesi bulunduğu tespit edildi. Yine Ulubey ilçesi Akoluk bölgesinde seramik ve kağıt sektöründe kullanılabilen 148 bin ton, Sayaca bölgesinde ise 2 milyon ton kaolen bulunuyor. Fatsa-Zavi köyü, Gölköy-Şıhman bölgesi, Kumru- Gümüşdere bölgesindeki bakır, kurşun ve çinko yatakları bulunuyor. Ünye-Fatsa-Kavaklar sahasında çoğu ağartma toprağı olmak üzere 743 bin ton, Keşköy yatağında 460 bin ton, Emireli Mevkii’nde 421 bin ton, Ahizetli bölgesinde 128 bin ton, Tavkutlu-Gülcüğen bölgesinde 812 bin ton, Mesudiye-Çavdar köyünde 80 bin ton Bentonit tespit edildi. Çambaşı Yaylası Fundacık bölgesinde 750 bin ton demir, Ünye-Kumarlı sahasında 107 ton gümüş olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Mesudiye ilçesi Topçam Beldesi sahasında ise yörenin en güzel ve sert mermer yataklarına rastlandı.
Ordu’da maden aramaları dikkat çekiyor. MTA’nın raporlarından anlaşılan, önümüzdeki dönemlerde de maden konusu Ordu gündeminde daha çok olacak.

Fatsa’daki altın madeninden sonra Korgan ve Aybastı’da maden sahalarına ruhsat verilmesi ve Ulubey’de Akoluk’ta altın ve Sayaca’da bentonit maden sahalarının açılması için ihale sürecinin başlaması tepkilere yol açmıştı.  

Akoluk’ta gelen tepkiler üzerine altın madeni için ihale süreci ertelenirken, Sayaca Mahallesi’nde kurulmak istenen bentonit maddeni için yöre halkı tarafından ÇED raporu gerekli değildir kararının iptali için başlatılan hukuki mücadele ise devam ediyor.

Ancak Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) tarafından hazırlanan raporlara göre Ordu’da önümüzdeki yıllarda maden arama çalışmaları ve bölge halkının verdiği mücadeleleri daha çok duyacak gibiyiz.

SAYACA’DAKİ REZERV 2 MİLYON TON

Özellikle Ünye ve Ulubey’deki altın rezervleriyle yine Ulubey’in Sayaca Mahallesi’nde tam 2 milyon ton rezerv olan kaolen madenleriyle birlikte Ordu’da maden konusu hiç gündemden düşmeyecek gibi görünüyor.

FINDIK ŞEHRİ ORDU MADEN ŞEHRİ Mİ OLUYOR?

Ülke ve il ekonomisinin büyümesi için hayati derecede önemli olan madenlerin çıkarılması ve ekonomiye kazandırılması için çevreye zarar vermeyecek yöntemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması için gerekli adımların atılması gerekmekte. Görülen o ki, dünyanın en fazla fındık üretilen ili olan Ordu’daki bu maden rezervleri, gelecekte Ordu’nun maden şehri olacağının ipuçlarını veriyor. Peki Ordu’da nerede, ne kadar ve hangi maden rezervleri var? İşte o soruların cevabı;

NEREDE NE KADAR MADEN VAR?

Ünye’nin Kumarlı Mevkii ile Ulubey İlçesi’nin Akoluk ve Sayaca bölgelerinde altın yatakları bulunduğu belirlendi. Akoluk’ta altın miktarının 1 milyon ton, Sayaca’da 17 bin ton, Ünye-Kumarlı bölgesinde ise 1 ton kapasitesi bulunduğu tespit edildi.

Yine Ulubey ilçesi Akoluk bölgesinde seramik ve kağıt sektöründe kullanılabilen 148 bin ton, Sayaca bölgesinde ise 2 milyon ton kaolen bulunuyor.

Fatsa-Zavi köyü, Gölköy-Şıhman bölgesi, Kumru- Gümüşdere bölgesindeki bakır, kurşun ve çinko yatakları bulunuyor. Ünye-Fatsa-Kavaklar sahasında çoğu ağartma toprağı olmak üzere 743 bin ton, Keşköy yatağında 460 bin ton, Emireli Mevkii’nde 421 bin ton, Ahizetli bölgesinde 128 bin ton, Tavkutlu-Gülcüğen bölgesinde 812 bin ton, Mesudiye-Çavdar köyünde 80 bin ton Bentonit tespit edildi.

Çambaşı Yaylası Fundacık bölgesinde 750 bin ton demir, Ünye-Kumarlı sahasında 107 ton gümüş olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Mesudiye ilçesi Topçam Beldesi sahasında ise yörenin en güzel ve sert mermer yataklarına rastlandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.