TÜCCARA SATAN 2 LİRA ZARARDA TMO'YA SATAN 2 LİRA KARDA

Fındık (Orducu) - Ordu Haber Ajansı | 14.08.2024 - 10:02, Güncelleme: 14.08.2024 - 10:02 3276+ kez okundu.
 

TÜCCARA SATAN 2 LİRA ZARARDA TMO'YA SATAN 2 LİRA KARDA

Ordu’da ziraat odaları, fındığın maliyetini 117 lira olarak açıklamışlardı. Serbest piyasada fındık fiyatı 115 lira. Bu durumda üretici 2 lira zararda.
Ordu’da bulunan Ziraat Odası Başkanları, 2024 sezonunda bir kilo fındık maliyeti 117.46 lira olarak açıklamış ve TMO’nun fındık alım fiyatının 160 lira olmasını istemişlerdi. 12 Temmuz’da yapılan bu açıklamanın ardından TMO, fındık taban fiyatını 130 lira olarak açıkladı. ÜRETİCİ 2 LİRA ZARARDA TMO’nun alım fiyatının belirlenmesinin ardından Ordu’da serbest piyasada 2024 yılı fındık fiyatı 115 liradan başladı. Yani bu durumda ziraat odalarının açıkladığı maliyetin 2,5 lira altında kaldı. Bu durumda şuanda tüccara fındık satan üretici 2 lira zararda. Ziraat Odalarının maliyet açıklamasında fındık yevmiyesi 800 lira olarak açıklanmıştı. Ki şuanda Ordu ortalamasında fındık yevmiyesi ortalama 1.200 lira. Bunun yanında Ziraat Odalarının açıklamasının üzerinden bir ay geçtiğini ve aylık enflasyonun yüzde 3,5 olduğunu düşünürsek, bugünün şartlarında fındığın maliyeti 121 liraya çıkmış oluyor. ENFLASYON HESAP EDİLİNCE ZARAR 6 LİRA Bir aylık enflasyonu kattığımızda şuanda üreticinin gerçek zararı aslında 6 lira. Bu maliyette fındık üreticisi için en önemli gider olan yevmiyeyi 800 lira olarak kabul ederek hesaplanmış maliyet. TMO’DA DURUM NE? TMO ise henüz fındık almaya başlamadı. 12 Ağustos’ta randevu vermeye başlayan TMO, ilk fındık alımına 19 Ağustos’ta başlayacak. TMO ayrıca fındık parasını 45 günde ödeyeceğini açıkladı. TMO’ya ilk alım tarihi olan 19 Ağustos’ta fındık veren bir üretici, parasını 4 Ekim’de alacak. Yani Ziraat Odalarının fındık maliyetini açıkladığı tarihten tam 52 gün sonra parasını almış olacak. TMO’YA FINDIK VEREN ÜRETİCİ SADECE 2 LİRA KAZANDI Şimdi 117,46 lira olarak açıklanan fındık maliyetine 3 aylık enflasyonu aylık ortalama yüzde 3’ten, yüzde 9 olan 10,57 lirayı eklediğimizde Ekim fiyatlarına göre fındığın maliyeti 128 lira oluyor. Buda üreticinin sadece 2 lira kazanması demek. Bu hesap randevu alan üreticiye TMO’nun hiç kota koymadığını ve ürettiği tüm fındığı almış kabul ederek yapıldı. Görünüşe göre şu dönemde fındığını tüccara satan 2 lira zararda, TMO’ya satan ise sadece 2 lira kazanıyor. Sahi bu fındıktan kim para kazanıyor? Bu durumda üreticinin kazanmadığı ortada da! Fındık maliyetini 117,46 lira olarak açıklayan ziraat oda başkanlarının açıklanan fındık fiyatından sonra üreticinin ne durumda olduğuyla ilgili şuana kadar bir açıklama yapmamaları dikkat çekiyor. 
Ordu’da ziraat odaları, fındığın maliyetini 117 lira olarak açıklamışlardı. Serbest piyasada fındık fiyatı 115 lira. Bu durumda üretici 2 lira zararda.

Ordu’da bulunan Ziraat Odası Başkanları, 2024 sezonunda bir kilo fındık maliyeti 117.46 lira olarak açıklamış ve TMO’nun fındık alım fiyatının 160 lira olmasını istemişlerdi. 12 Temmuz’da yapılan bu açıklamanın ardından TMO, fındık taban fiyatını 130 lira olarak açıkladı.

ÜRETİCİ 2 LİRA ZARARDA

TMO’nun alım fiyatının belirlenmesinin ardından Ordu’da serbest piyasada 2024 yılı fındık fiyatı 115 liradan başladı. Yani bu durumda ziraat odalarının açıkladığı maliyetin 2,5 lira altında kaldı. Bu durumda şuanda tüccara fındık satan üretici 2 lira zararda.

Ziraat Odalarının maliyet açıklamasında fındık yevmiyesi 800 lira olarak açıklanmıştı. Ki şuanda Ordu ortalamasında fındık yevmiyesi ortalama 1.200 lira. Bunun yanında Ziraat Odalarının açıklamasının üzerinden bir ay geçtiğini ve aylık enflasyonun yüzde 3,5 olduğunu düşünürsek, bugünün şartlarında fındığın maliyeti 121 liraya çıkmış oluyor.

ENFLASYON HESAP EDİLİNCE ZARAR 6 LİRA

Bir aylık enflasyonu kattığımızda şuanda üreticinin gerçek zararı aslında 6 lira. Bu maliyette fındık üreticisi için en önemli gider olan yevmiyeyi 800 lira olarak kabul ederek hesaplanmış maliyet.

TMO’DA DURUM NE?

TMO ise henüz fındık almaya başlamadı. 12 Ağustos’ta randevu vermeye başlayan TMO, ilk fındık alımına 19 Ağustos’ta başlayacak. TMO ayrıca fındık parasını 45 günde ödeyeceğini açıkladı.

TMO’ya ilk alım tarihi olan 19 Ağustos’ta fındık veren bir üretici, parasını 4 Ekim’de alacak. Yani Ziraat Odalarının fındık maliyetini açıkladığı tarihten tam 52 gün sonra parasını almış olacak.

TMO’YA FINDIK VEREN ÜRETİCİ SADECE 2 LİRA KAZANDI

Şimdi 117,46 lira olarak açıklanan fındık maliyetine 3 aylık enflasyonu aylık ortalama yüzde 3’ten, yüzde 9 olan 10,57 lirayı eklediğimizde Ekim fiyatlarına göre fındığın maliyeti 128 lira oluyor. Buda üreticinin sadece 2 lira kazanması demek. Bu hesap randevu alan üreticiye TMO’nun hiç kota koymadığını ve ürettiği tüm fındığı almış kabul ederek yapıldı.

Görünüşe göre şu dönemde fındığını tüccara satan 2 lira zararda, TMO’ya satan ise sadece 2 lira kazanıyor. Sahi bu fındıktan kim para kazanıyor? Bu durumda üreticinin kazanmadığı ortada da!

Fındık maliyetini 117,46 lira olarak açıklayan ziraat oda başkanlarının açıklanan fındık fiyatından sonra üreticinin ne durumda olduğuyla ilgili şuana kadar bir açıklama yapmamaları dikkat çekiyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.