ÖĞRETİM ÜYESİNDEN ŞOK TESPİT: KOKARCADAN KURTULMAK ZOR
ÖĞRETİM ÜYESİNDEN ŞOK TESPİT: KOKARCADAN KURTULMAK ZOR
Kokarcayla mücadelenin uzun soluklu olduğunu söyleyen ODÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili, “Bu istilacı böcekler ne ilk ne de sondur.” dedi.
Ordu Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Böcek Uzmanı Prof. Dr. Hasan Sevgili, sosyal medya hesabından, fındık üreticilerin başına bela olan kokarca böceği ile nasıl mücadele edilmesi gerektiğini anlatan bir paylaşım yaptı.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan çekirge istilasıyla ilgili çıkarılan yasayı ve verilen mücadeleyi örnek gösteren Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili, bu tür böcek istilalarının bundan sonra da devam edeceğini söyledi.
Kokarcayla mücadelenin uzun soluklu bir iş olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sevgili, “ Kokarca böceği Karadeniz'de fındığa ciddi zarar verdi. İlk sorulan soru "Nasıl öldürelim?". Çözüm böceğin ekolojisini, biyolojisini anlamak. Biyolojik mücadele uzun solukludur, hemen sonuç vermez. İlaçlama direnç gelişimine neden olur ve doğal faunaya zararıdır.”
Kokarcayla mücadele konusunda önerilerini sıralayan Sevgili, Fındık tarımı yapanlara elle toplama ve imha etme konusunda yasal zorunluluk oluşturmak. Diğer önemli önerim ise aktif yaz döneminde değil de pasif kış dönemindeki kışlaklarında bulup yok etmek. Bunun için kışlama yeri tercihinin iyi çalışılması lazım.”
TOPLUCA İMHA EDİLMELİ
En kolay imha yönteminin topluca imha olacağını söyleyen Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili, “Kışlama yerlerinde inaktif durumda topluca imha etmek daha kolay olacaktır. Hatta kışlama tuzakları hazırlanmalıdır. Tam olarak etkin olduğu mikrohabitatların (eğim, bakı, fındıklık, sebzelik, meyvelik, doğal alan...) sınırlarının belirlenip yüksek çözünürlüklü tür dağılım modellemesi çıkarılmalı ve böylece mücadelenin yoğunlaştırılması gereken yerlere odaklanılmalıdır.”
FINDIK TARIMI YÜKSEKLERE KAYDIRILMALI
Fındık üretimiyle ilgili çarpıcı tespitte yapan Prof. Dr. Sevgili, “İlk paylaşıma koyduğum çekirge istilaları için halkın seferber edilmesine ilişkin Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminde konulan yasalar dikkate değerdir. Fındık tarımı nispeten sıcak seven Orosanga japonica, Kokarca gibi ve daha sonra gelmesi olası istilacılara göre biraz daha yükseklere kaydırılmalı. Kıyısal kesimde ise sebze üretiminin kontrollü seralarda yapılması teşvik edilebilir. Bu istilacı böcekler ne ilk ne de sondur.”
İŞTE OSMANLI İMPARATORLUĞU DÖNEMİNDE ÇEKİRGE İSTİLASIYLA İLGİLİ ÇIKARILAN YASA!
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.