7 BELEDİYE ÇALIŞANI İÇİN 15 YILA KADAR CEZA İSTENDİ

Karadeniz Gündem 15.10.2024 - 00:08, Güncelleme: 15.10.2024 - 00:12 702 kez okundu.
 

7 BELEDİYE ÇALIŞANI İÇİN 15 YILA KADAR CEZA İSTENDİ

Maraş’ta 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı ile ilgili olarak 7 belediye çalışanı hakkında dava açıldı
Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 6’ncı İdari Dava Dairesi’nin, 35 kişinin yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş’taki Ezgi Apartmanı ile ilgili 7 belediye görevlisi hakkında soruşturma izni verilmesi kararının ardından, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu tarafından iddianame hazırlandı. Dönemin Kahramanmaraş Belediyesi’nde görevli olan eski İmar İşleri Müdürü Fahri Yiğitoğlu (46), mimarlar Veli Çiftaslan (70) ve Mehmet Dişçeken (56), Onikişubat Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Sait Avşar (37), inşaat mühendisi Ali Gemci (46), inşaat teknikeri Mehmet Akif Canlı (30) ve makine mühendisi Mustafa Şirikçi (39) hakkında, “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 15’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianame, Kahramanmaraş 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. “Mevzuata aykırı projelere uygunluk kararı verdiler” İddianamede, sanıkların suçlamaları reddettiği ifade edilerek, “Şüphelilerin görevlerinde ihmalkâr davranarak mevzuat hükümlerine aykırı yapı projelerine ve bu yapının uygunluk kararlarına onay verdikleri, bu nedenle binanın yıkılmasında kusur ve ihmallerinin bulunduğu değerlendirilmektedir. Şüphelilerin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket etmeleri sonucunda öngörülemeyecek neticenin gerçekleşmesine neden oldukları gerekçesiyle haklarında kamu davası açmaya yeterli şüphe oluştuğu kanaatine varılmıştır.” ifadelerine yer verildi. Ezgi apartmanı davasında devam eden yargılamalar Ezgi Apartmanı’nın yıkılması ile ilgili olarak, kolon kesildiği belirlenen zemin kattaki pastanenin firari işletmecileri Sami Kervancıoğlu (58) ve Mustafa Pekel (48) ile pastanenin tutuklu iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı (52) hakkında “Olası kastla kasten öldürme ve yaralama” suçundan 876 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Binanın müteahhidi Yakup Aktaş (82) ve fenni mesul Mehmet Tekin (60) hakkında ise “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor.
Maraş’ta 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı ile ilgili olarak 7 belediye çalışanı hakkında dava açıldı

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 6’ncı İdari Dava Dairesi’nin, 35 kişinin yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş’taki Ezgi Apartmanı ile ilgili 7 belediye görevlisi hakkında soruşturma izni verilmesi kararının ardından, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu tarafından iddianame hazırlandı.

Dönemin Kahramanmaraş Belediyesi’nde görevli olan eski İmar İşleri Müdürü Fahri Yiğitoğlu (46), mimarlar Veli Çiftaslan (70) ve Mehmet Dişçeken (56), Onikişubat Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Sait Avşar (37), inşaat mühendisi Ali Gemci (46), inşaat teknikeri Mehmet Akif Canlı (30) ve makine mühendisi Mustafa Şirikçi (39) hakkında, “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 15’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianame, Kahramanmaraş 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

“Mevzuata aykırı projelere uygunluk kararı verdiler”

İddianamede, sanıkların suçlamaları reddettiği ifade edilerek, “Şüphelilerin görevlerinde ihmalkâr davranarak mevzuat hükümlerine aykırı yapı projelerine ve bu yapının uygunluk kararlarına onay verdikleri, bu nedenle binanın yıkılmasında kusur ve ihmallerinin bulunduğu değerlendirilmektedir. Şüphelilerin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket etmeleri sonucunda öngörülemeyecek neticenin gerçekleşmesine neden oldukları gerekçesiyle haklarında kamu davası açmaya yeterli şüphe oluştuğu kanaatine varılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Ezgi apartmanı davasında devam eden yargılamalar

Ezgi Apartmanı’nın yıkılması ile ilgili olarak, kolon kesildiği belirlenen zemin kattaki pastanenin firari işletmecileri Sami Kervancıoğlu (58) ve Mustafa Pekel (48) ile pastanenin tutuklu iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı (52) hakkında “Olası kastla kasten öldürme ve yaralama” suçundan 876 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Binanın müteahhidi Yakup Aktaş (82) ve fenni mesul Mehmet Tekin (60) hakkında ise “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.