FINDIĞIN UCUZA SATILDIĞI İDDİALARI DOĞRU DEĞİLMİŞ

Fındık 19.12.2024 - 13:43, Güncelleme: 19.12.2024 - 13:43 1334 kez okundu.
 

FINDIĞIN UCUZA SATILDIĞI İDDİALARI DOĞRU DEĞİLMİŞ

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muzaffer Taviloğlu, “Fındığın ucuza satıldığı iddiaları doğru değil.” dedi.
Milyon tonluk üretimi geçen kabuklular arasında en pahalı ürünün fındık olduğunu söyleyen İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muzaffer Taviloğlu, “Fındığın ucuza satıldığı iddiaları doğru değil. Fiyatı Hamburg borsası değil, TMO belirliyor. Çin değil ama Hindistan, fındık ihraç etmek için uygun bir pazar” dedi. Türkiye bu yılın ilk 11 ayında 289 bin 39 ton fındık ihraç etti. Bu sayede 2 milyar 353 milyon dolar gelir elde edildi. Fındık ihraca­tındaki artış geçen yılın aynı dö­nemine göre değer bazında yüz­de 44,9 olarak hesaplandı. Son 12 aylık ihracat 2,6 milyar dolara yaklaştı.. Bu hızla giderse yılsonunda ihracatın 3 milyar dolar geçmesi bekleniyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024/2025 dönemi kabuklu fındık alım fiyatını Levant kalite için kilogramı 130 TL, Gire­sun kalite için ise 132 TL olarak belirledi. Sakarya Ticaret Bora­sı verilerine göre, iç fındık (kabuksuz) tüccar satış fiyatı ortalama 236 TL’den gidiyor. Fiyat 3 dolardan 4 dolara yükseldi İstanbul Fındık ve Mamulle­ri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mu­zaffer Taviloğlu, ihracat veri­lerinin de gösterdiği üzere fın­dığın ucuza satıldığı iddiaları­nın doğru olmadığını söyledi. Kabuklu fındığın satış fiyatı­nın yaklaşık 3,7-4 dolar civarın­da olduğunu belirten Taviloğlu, küresel rekoltesi bir milyon ton ve üzerinde olan kabuklu yiye­cekler yani “nut”lar özelinde ba­kıldığında fiyatının kajunun 3,5 dolar, cevizin kilo 3,05 dolar, ba­demin 2,6 dolar, Türkiye’de An­tep fıstığı olarak bilinen pista­chionun fiyatının da 3,85 dolar olduğu bilgilerini paylaştı. Dünyada fındık fiyatını TMO’nun belirlediğini söyleyen Taviloğlu, Hamburg borsasında fiyatın belirlenmediğini vurguladı. İtalya’da birkaç sezondur rekoltenin düşük kalması ve TMO’nun fiyatları 3 dolarlar­dan 4 dolar seviyelerine çekme­si sayesinde ihracatın da döviz bazında hızlı arttığını kaydeden Taviloğlu, miktar bazında bu se­zon ih­racat tutarının 320 bin tonu bulacağını ifade etti.
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muzaffer Taviloğlu, “Fındığın ucuza satıldığı iddiaları doğru değil.” dedi.

Milyon tonluk üretimi geçen kabuklular arasında en pahalı ürünün fındık olduğunu söyleyen İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muzaffer Taviloğlu, “Fındığın ucuza satıldığı iddiaları doğru değil. Fiyatı Hamburg borsası değil, TMO belirliyor. Çin değil ama Hindistan, fındık ihraç etmek için uygun bir pazar” dedi.

Türkiye bu yılın ilk 11 ayında 289 bin 39 ton fındık ihraç etti. Bu sayede 2 milyar 353 milyon dolar gelir elde edildi. Fındık ihraca­tındaki artış geçen yılın aynı dö­nemine göre değer bazında yüz­de 44,9 olarak hesaplandı. Son 12 aylık ihracat 2,6 milyar dolara yaklaştı..

Bu hızla giderse yılsonunda ihracatın 3 milyar dolar geçmesi bekleniyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024/2025 dönemi kabuklu fındık alım fiyatını Levant kalite için kilogramı 130 TL, Gire­sun kalite için ise 132 TL olarak belirledi. Sakarya Ticaret Bora­sı verilerine göre, iç fındık (kabuksuz) tüccar satış fiyatı ortalama 236 TL’den gidiyor.

Fiyat 3 dolardan 4 dolara yükseldi

İstanbul Fındık ve Mamulle­ri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mu­zaffer Taviloğlu, ihracat veri­lerinin de gösterdiği üzere fın­dığın ucuza satıldığı iddiaları­nın doğru olmadığını söyledi.

Kabuklu fındığın satış fiyatı­nın yaklaşık 3,7-4 dolar civarın­da olduğunu belirten Taviloğlu, küresel rekoltesi bir milyon ton ve üzerinde olan kabuklu yiye­cekler yani “nut”lar özelinde ba­kıldığında fiyatının kajunun 3,5 dolar, cevizin kilo 3,05 dolar, ba­demin 2,6 dolar, Türkiye’de An­tep fıstığı olarak bilinen pista­chionun fiyatının da 3,85 dolar olduğu bilgilerini paylaştı.

Dünyada fındık fiyatını TMO’nun belirlediğini söyleyen Taviloğlu, Hamburg borsasında fiyatın belirlenmediğini vurguladı. İtalya’da birkaç sezondur rekoltenin düşük kalması ve TMO’nun fiyatları 3 dolarlar­dan 4 dolar seviyelerine çekme­si sayesinde ihracatın da döviz bazında hızlı arttığını kaydeden Taviloğlu, miktar bazında bu se­zon ih­racat tutarının 320 bin tonu bulacağını ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve orducu.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.