DOKUZDOLAMAÇ TURŞUCULARI MECLİS GÜNDEMİNDE
DOKUZDOLAMAÇ TURŞUCULARI MECLİS GÜNDEMİNDE
2/B kapsamında olduğu gerekçesiyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Dokuzdolamaç turşucuların sorunları meclis gündemine geldi.
MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, mecliste yaptığı konuşmada orman vasfını yitirmiş arazilerin tekrar gözden geçirilerek 2/B’lik alana dahil edilmesi ve bu arazilerin vatandaşlara satılması gerektiğini vurguladı. Şanlıtürk, Ordu'da üzerinde fındık bahçesi olan, orman vasfını yitirmiş birçok arazi bulunduğunu belirtti.
Vatandaşların Yaşadığı Sorunlar
Şanlıtürk, bu arazilerde yaşayan vatandaşların çeşitli sorunlarla karşılaştığını ifade ederek, “Alan bazlı destek ödemesi alamamaktadırlar. Tapuları olmadığı için evlerine elektrik bağlanamamaktadır. Kamulaştırma alanında kaldıklarında herhangi bir kamulaştırma ücreti alamamaktadırlar. İçinde oturdukları evler yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
ORMAN KANUNU EK 16. MADDE ELEŞTİRİSİ
Şanlıtürk, Orman Kanunu'nun ek 16. maddesinin Karadeniz Bölgesi'ne uygun olmadığını belirtti. Bu maddeye göre, orman alanı içerisinde kalmış evlerin vatandaşa satışı için evler arasında 15 metre mesafe olması gerekiyor. Ancak Karadeniz'de köy yerleşkeleri genellikle dağınık olduğu için bu mesafe şartı uygulanamıyor.
DOKUZDOLAMAÇ TURŞUCULAR MEVKİİ’Nİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Şanlıtürk, Ordu-Sivas karayolunda bulunan Dokuz Dolamaç mevkiini örnek göstererek, 1960’lı yıllardan bu zamana Ordu Sivas karayolunu kullanan herkes Ulubey Refahiye mahallemizin içerisinde kalan, rakımı 1200 metrenin üzerinde olan Dokuzdolamaç mevkiini bilir, hatırlar, muhakkak orada bir anıları olmuştur. Rahmetli Turşucu Asım’ı, Hacı Mevlüt amcamızı bilirler. Adından da anlaşılacağı üzere sık, keskin virajlar ve eğimin fazla olduğu bir yerdir. Bu nedenle burada özellikle kış aylarında sık sık araçlar yolda kalır. O bölgedeki turşu ve menemen satarak geçimini sağlayan insanlarımız yolda kalan vatandaşlarımıza evlerini hanelerini açarlar, yardımcı olurlar.”
15 EV YIKILMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
Buradaki 15 evin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Şanlıtürk, “Yaklaşık 150 yıldır bu bölgede yaşarlar. Ellerinde koçan dediğimiz Osmanlı tapuları mevcuttur. Arazilerinin üzerinde fındık bahçeleri vardır, evleri vardır. Dolayısıyla bu yerler orman vasfını yitirmiştir. Tapusu olmadığı ve ek 16. Madde uygulanamadığı için 15 civarında ev yıkımla karşı karşıyadır. Bakanlık yetkililerimizle görüşmelerimiz neticesinde yıkım durdurulmuştur. Karadeniz Bölgesinde bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI
Şanlıtürk, ek 16. maddede bir genelgeyle ve mecliste yapılacak yeni düzenlemelerle bu sorunların giderilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, mülkiyeti hazineye ait ve uzun süredir kullanılmayan arazilerin milli emlak eliyle geri alınarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ordu'da çok sayıda 2/B’lik alan bulunduğunu ve bu alanların bir an önce değerlendirilip kullanıcısına satılması için milli emlak müdürlüğünün personel ihtiyacının karşılanması gerektiğini ifade etti. Yapı kayıt belgesi iptal olan ve 31 Aralık 2017'den sonra yapılan yapılarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni bir çalışma yapması gerektiğini söyledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.